Vrij onverwacht kreeg Amant de vraag van uitgeverij De Eenhoorn om kleuterboekjes te maken van bijbelverhalen. “In eerste instantie zag ik dat helemaal niet zitten. Ik teken alleen kinderen en in die verhalen zijn het uiteindelijk bijna steeds volwassenen”, vertelt ze. Een euvel bleek dat echter niet. De uitgeverij zag het wel zitten om de verhalen met kindfiguurtjes uit te beelden. “Vervolgens ging het vrij vlot. De verhalen bestaan waardoor ik enkel op zoek moest gaan naar de essentie om die voor kinderen begrijpbaar te maken.” Het eerste boek werd het kerstverhaal.
“Ik herinner me als kind de warme sfeer rond Kerstmis en met die herinneringen ben ik aan de slag gegaan.” Toch zorgde de illustratrice voor een ietwat eigentijds invulling. “Omdat een baard zo oud is, werd het een Jozef zonder baard. Maria had ik eerst hoge hakjes gegeven, maar dat zag de uitgeverij niet zitten.” Toch kreeg ook Maria een speciaal uitzicht. “Omdat kinderen toch wel weten waar kinderen vandaan komen, heb ik ze een ietwat bollend buikje gegeven. Misschien wat moeilijk voor een onbevlekte ontvangenis, maar kinderen vandaag weten heel goed dat baby’tjes uit de buik komen”, lacht ze.
Andere Bijbelverhalen vinden wordt wel iets moeilijker. “Het katholieke geloof heeft niet echt een belangrijke plaats in mijn leven. Al kende ik wel een heel devote periode toen ik in het vierde leerjaar van het Lyceum naar de Dames van Maria in Aalst verkaste. Toen wou ik zelf missiezuster in Afrika worden en verslond ik bijbelverhalen. Nu vind ik het vooral een deel van onze cultuur dat overgeleverd moet worden. We mogen ook niet vergeten dat heel wat waarden op die manier, zonder betuttelend of belerend te doen, worden doorgegeven.”
Intussen is ook al een boekje over de Ark van Noach klaar en werkt Kathleen aan ‘Het Verloren Schaap’. Het verhaal van ‘Jona in de walvis’ volgt wellicht later, maar dan lijkt de inspiratie uitgeput. “Ik ben op zoek naar gekende verhalen die kinderen vaak kennen. Niet zo eenvoudig blijkbaar.” Het nieuwe zijspoor zet de deur ook open naar nieuwe projecten. “Misschien dat ik ooit wel eens aan sprookjes begin. Al vind ik die wel vaak heel gruwelijk voor kleine kinderen.” Een andere mogelijkheid is een boekje over het Boeddhistische klooster in Lede. “Ik heb de vraag al gekregen, maar in eerste instantie de boot afgehouden. Mocht ik eens kunnen kijken hoe kleuters reageren als ze dat klooster, toch wel iets uniek hier in Lede, bezoeken komt de inspiratie misschien vanzelf.”