Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Vriendjespolitiek in ‘blauw’ bouwprojectLede - Jo Maebe, gemeenteraadslid voor Groen in Lede, nam tijdens de laatste gemeenteraad de houding van het schepencollege over een ‘blauw’ bouwproject aan de oude bibliotheek op de korrel. “Ondanks een negatief advies omwille van bouwovertredingen, werd door de Deputatie een afwijkende beslissing genomen en laat de gemeente begaan”, stelt hij.

“In volle verkiezingsstrijd werd het project van Svanimmo, een firma van Fons De Meersman die voorzitter is van Open Vld, over de afbraak en bouw op de site tussen de Brilstraat en Julius De Geyerstraat in het centrum van Lede geruisloos goedgekeurd. Nochtans volgde omwille van de duidelijke overtreding van de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening, een bouwhoogte van 9 meter in plaats van de toegelaten 6 meter, een negatief advies van de gemeentelijke en gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaren”, aldus Maebe. De bouwheer tekende beroep aan bij de Bestendige Deputatie en werd in het gelijk gesteld. Maebe hekelt nu dat het schepencollege in eerste instantie nog beroep wou indienen tegen de beslissing van de Deputatie, maar daar uiteindelijk op terug kwam.

“Het is eveneens onbegrijpelijk dat de gemeenteraadscommissie en Gecoro hierin niet geconsulteerd worden. Mijn voorstel hierover werd meerderheid tegen oppositie, met uitzondering van Hans Sonck (CD&V), weggestemd.” Tijdens de behandeling van dit punt verdween schepen, en dochter van de plaatselijke Open Vld-voorzitter, Annelies De Meersman geruisloos uit de raadzaal. Tijdens de gemeenteraad, waarbij geen namen van betrokkenen genoemd werden, reageerde uittredend burgemeester Geert Grepdon dat er niets raar gebeurd was. “We hebben uiteindelijk beslist om het advies van de Deputatie te volgen zoals gebruikelijk is.” Meer wou hij nadien ook niet over het dossier kwijt. Maebe heeft het over “een duidelijke voorkeursbehandeling” en “vriendjespolitiek”.

Ook in het schepencollege zijn gelijkaardige geluiden te horen. “Het is op een zachtst een bedenkelijke beslissing. Omdat ik dit dossier niet kan verdedigen, het een kaakslag is voor onze stedenbouwkundige ambtenaar en ik geen zin had om de meubelen te redden voor de voorzitter van Open Vld, ben ik ook afwezig gebleven op mijn allerlaatste gemeenteraad waardoor het een afscheid in mineur werd”, reageert schepen van ruimtelijke ordening Steven Henderickx (CD&V). Toekomstig schepen van ruimtelijke ordending Dirk Rasschaert (Open Vld) “kan” niet op het dossier reageren. “Ik kan alleen zeggen dat ik bij het eerste en tweede schepencollege gestemd heb om beroep aan te tekenen tegen de Deputatie. Helaas was er de tweede keer een meerderheid in het college om dit niet te doen.”

Wettelijk is alles echter in orde en dat is ook de reactie van Open Vld-voorzitter Fons De Meersman. “Ik heb de indruk dat hier vooral politieke motieven spelen. Nochtans heeft mijn dochter nooit mee beslist in dit dossier en heeft de gemeente het dossier geweigerd. Het is de Deputatie die beslist heeft”, reageert hij. Hij wijst er ook op dat voorafgaand aan de aankoop een driepartijenoverleg plaats vond met Stedenbouw Gent en schepen Dirk Rasschaert. “Toen was er geen vuiltje aan de lucht. Ik begrijp niet dat er nu een probleem is voor een site die een vuil nest is en waar ik iets mooi van wil maken. Het zal me bovendien heel wat geld kosten, want een bodemonderzoek van OVAM heeft aangetoond dat de gronden door de wasserij sterk verontreinigd zijn. Ik begrijp dan ook niet dat Groen tegen die sanering is die me nu al 65.000 euro kost.”

;