Via familiefeestjes leerden achternicht en achterneef elkaar kennen en sloeg de vonk over. Enkele jaren later besloten ze om, net als hun voorouders en ouders, van hun gedeelde liefde voor bloemen hun job te maken. “We startten hier in de Bossestraat, naast de zaak van Marian’s ouders, in 2004 met een serre van 5.000 vierkante meter voor de teelt van anjers. Sindsdien delen we hier onder het glas ons werk, onze hobby en onze passie”, vertelt Koen. Het ging de zaak voor de wind en in 2010 werd nog 3.000 vierkante meter extra serre toegevoegd. “Daardoor hebben we de plaats om tien soorten anjers te telen.”
Ondanks de groeiende zaak werd ook de familie uitgebreid waardoor in de serre Louis (6), Jef (4) en Marie (2) geregeld kattenkwaad uithalen. “Samen met een gezin is het hard werken. Het meeste werk is vooral in de zomer en daarvoor schakelen we ook enkele seizoensarbeiders in, maar het zijn toch lange dagen waarbij we dag in dag uit bijna dag en nacht in de weer zijn.” Het grootste plezier beleven de twee echter aan de anjers die in een bloemstuk belandden. “We hebben een deal met een bloemist in de buurt dat hij onze anjers verwerkt in een boeket als we ergens op bezoek gaan. Ik maak er een erezaak van om steeds eigen anjers te schenken”, vertelt Koen. Als jonge ondernemers zijn Koen en Marian ook met het milieu begaan.
“We hebben zonnepanelen, en we recupereren het water dat niet door de anjers opgenomen wordt. In combinatie met een vijver van 2,5 miljoen liter water kunnen we daardoor in onze eigen waterbevoorrading voorzien zonder grondwater op te pompen. Verder hebben we ook nog een mini-warmtekrachtkoppelingsinstallatie.” Het geheim voor mooie anjers blijkt even eenvoudig als logisch. “Anjers hebben heel veel licht nodig. Daarom wassen we onze serres geregeld zodat er steeds een maximum aan daglicht binnenraakt.” Wie nog meer geheimen wil kennen, kan vandaag, zondag, een kijkje nemen bij Anjers De Nijs in de Bossestraat in Erpe ter gelegenheid van de ‘Dag van de Landbouw’ en ‘Op de Siertoer’.
“We zorgen zelf voor de rondleidingen en er zullen ook heel wat bloemstukken te zien zijn die met anjers werden gemaakt. Verder kunnen bezoekers anjers kopen, is er kinderanimatie en houdt de Landelijke Gilde van Erpe cafetaria in de kantine”, vertelt Koen. “Naast de deur is ook de nieuwe rundveestal van mijn ouders open voor het publiek”, vult Marian aan. Beide bedrijven zijn van 10.00 tot 18.00 uur doorlopend te bezoeken. De toegang is gratis.