Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Voetballer maakt weerstation voor DenderstreekBurst/Denderleeuw - Naast voetbalspits bij KRC Bambrugge en webdeveloper is Michael Keymolen (24) al enkele jaren in de weer met een eigen weerstation. Daarvoor schafte hij zich net nieuw materiaal aan zodat hij nog betere info op internet kan plaatsen. Voorlopig is dat nog info uit Burst, maar binnenkort verhuist de man naar Denderleeuw. “Mijn interesse voor het weer ontstond maar rond mijn vijftiende verjaardag. Omdat ik het zo frustrerend vond dat het weer bij mij thuis in Denderleeuw niet klopte met de voorspellingen, ging ik me er in verdiepen”, vertelt Michael. Al snel stond er een klein weerstation in de tuin.

“Dat was echter volledig manueel en niet aangesloten op computer. Toen ik mijn studies voor webdeveloper startte, schafte ik me een weerstation van ongeveer driehonderd euro aan dat de gegevens op computer kon aanleveren. Niet veel later plaatste ik die verzamelde gegevens op internet.” De reacties bleven niet uit. “Blijkbaar interesseert dit de mensen echt, want ik kreeg heel wat toffe berichtjes. Heel wat mensen lieten ook weten hoe jammer ze het vonden toen ik van Denderleeuw verhuisde naar Burst.” De kostprijs van de hobby ligt intussen wel vrij hoog.

“Ik heb net een nieuw weerstation op zonne-energie aangeschaft. Dat kostte 1.300 euro, maar is wel in staat om naast wind, vochtigheid en temperatuur ook zonkracht, UV-straling en (mot)regen te meten. Daarnaast is er de jaarlijkse kost voor mijn server, maar dankzij enkele sponsors hoop ik zonder verlies te kunnen draaien. Het blijft per slot van rekening een hobby”, vertelt de man die binnenkort terugkeert naar zijn roots.

“Ik verhuis volgende maand terug naar Denderleeuw, maar mijn weerstation blijft bestaan. Eens ik verhuisd ben, zullen hier twee enthousiastelingen in Erpe-Mere een weerstation plaatsen. Intussen vond ik ook al iemand uit Lede die hetzelfde doet en zijn info nu ook aanlevert aan Weerstation Denderstreek en daarop blijven uiteraard ook de resultaten van mijn eigen weerstation te zien.” Die gegevens worden ook doorgestuurd naar de Nederlandse tegenhanger van het KMI en op basis daarvan worden op de site ook weervoorspellingen gemaakt.

“Als er speciaal weer op til is, analyseer ik de gegevens zelf en stuur ik een nieuwsbrief met waarschuwingen uit voor bijvoorbeeld sneeuw of ijzel.” Na zijn verhuis hoopt Michael zijn weerstation nog verder te kunnen uitbreiden. “Ik denk al aan de aankoop van een grondstation. Daarmee kan je de temperatuur tot 10 centimeter onder de grond, van het gras en de bladvochtigheid kunnen meten.” Het weerstation van Erpe-Mere is duidelijk een grote hulp voor streekgenoten en vooral voor land- en tuinbouwers.

“Mijn gegevens worden dagelijks ongeveer duizend keer geconsulteerd”. Wie het weer uit de Denderstreek wil volgen kan terecht op www.weerstationdenderstreek.be. Wie op eender welke manier wil meewerken, kan dat daar ook laten weten.

;