In navolging van tal van andere stedelijke huisartsenwachtposten willen nu ook de vijf huisartsenkringen rond Aalst een gelijkaardig samenwerkingsverband opstarten. Concreet zou dat betekenen dat zieken tijdens het weekend niet langer naar een arts in de buurt moeten gaan, maar wel terecht kunnen in een centrale wachtpost waar de huisartsen van wacht zich bevinden. "We kregen net tijdens de algemene vergadering de volmacht om de oprichting van die centrale huisartsenwachtpost op te starten. We hebben al veel ideeën, maar heel wat moet nog praktisch worden afgetoetst. Het project is ook afhankelijk van het al dan niet verkrijgen van subsidies van overheidswege," klinkt het bij de artsen.
Toch zou het systeem heel wat voordelen bieden voor patiënten en artsen. Mensen die nu vaak naar spoed trekken omdat ze geen idee hebben waar de huisarts van wacht te vinden is, zullen steeds in hetzelfde gebouw terecht kunnen. Dat is eenvoudig te onthouden en de wachttijd zal er normaal ook heel wat lager zijn dan op een spoeddienst. “We willen ook volledig neutraal en autonoom van de Aalsterse ziekenhuizen kunnen werken. Dat neemt niet weg dat we niet zullen samenwerken, maar we gaan zeker onze intrek niet nemen in het ASZ of OLV”, klinkt het. Om het werk van de artsen te vereenvoudigen krijgen zij ondersteuning van personeel.
Daardoor zouden ze minder tijd verliezen aan administratie en telefonische contacten. Voor huisbezoeken zal wellicht met een chauffeur gewerkt worden waardoor er geen tijdverlies is met het zoeken naar een parking. "Momenteel denken we aan drie à vier artsen per shift van twaalf uur, maar er zullen nog heel wat berekeningen nodig zijn om de optimale bezetting te vinden. De overheid zorgt voor de financiële ondersteuning van zo een wachtposten. Het aantal personeelsleden zal daarvan afhangen. Dat bedrag wordt helaas pas bekend gemaakt eens alles, gebouw incluis, klaar is." Zo ver staat men nu echter nog niet. "We gaan er van uit dat de centrale wachtpost pas in de loop van 2013 zal operationeel zijn."