In de Lindekouter in Bambrugge bij Peggy Simon en Jurgen Gabriëls, hoofdinspecteur bij de politie Brussel-West, werd een alarminstallatie aangebracht. “Vorige week werd bij ons en onze buren ingebroken. Geld, juwelen, laptop… het werd allemaal vakkundig weggehaald. Omdat we hopen dat nooit meer te moeten meemaken, beslisten we meteen een alarminstallatie te plaatsen”, vertelt Jurgen.
Niet goedkoop. Een installatie kost al snel 2.500 euro. “Dat klopt, maar de kostprijs voor de reparatie van de deur en het gestolen goed waren ook niet min”, reageert het koppel.
“Door het grote aantal inbraken in de regio zijn heel wat mensen ongerust. Ze willen daarom zo snel mogelijk een alarminstallatie”, vertelt Hans Rottiers van beveiligingsfirma Cobra Technology uit Erpe-Mere. Zijn firma kan de vraag momenteel amper bijhouden.
De politie wil echter nog niet over een echte inbrakenplaag spreken. "Door de aanwezigheid van het op- en afrittencomplex van de E40 zijn er in Erpe-Mere altijd al meer inbraken en die pieken traditiegetrouw in de donkere maanden", vertelt waarnemend zonechef commissaris Luc Backaert.Toch zijn er dit najaar opmerkelijk meer inbraken.
In december 2009 waren dat er negentien en vorig jaar vijftien. De teller voor de maand december staat al op een vijftiental inbraken of inbraakpogingen. Deze week werden nog drie Hongaarse inbrekers opgepakt in de Heiplasweg, maar de inbraken houden aan. Donderdagavond was er nog een inbraak in de Molenstraat in Impe. Daarbij werden juwelen, laptop en fototoestel gestolen.
"We hebben de indruk dat er meerdere rondtrekkende bendes aan het werk zijn en dat die zich na elke inbraak snel enkele kilometers verplaatsen. Het is heel moeilijk om een patroon te zien en de werkwijze is ook heel verschillend. De meeste inbraken gebeuren wel bij het vallen van de duisternis in de vooravond." Nochtans volstaan eenvoudige zaken vaak om dieven buiten te houden. “Heel vaak stellen we vast de woningen of bergingen waaruit gestolen werd niet eens afgesloten waren. Alles begint natuurlijk bij het slotvast doen", aldus Backaert.
De politie raadt verder aan om woningen een bewoonde indruk te geven en er voor te zorgen dat de sloten niet te ver uitsteken zodat die niet kunnen afgebroken worden. "Wie verdachte handelingen ziet, mag die altijd melden via de 101-centrale. De nummerplaat van een verdacht voertuig is daarbij een grote hulp. Indien later aan iets gedacht wordt kan dat - indien gewenst anoniem - ook via onze website www.erpemerelede.be."
De politie drijft in elk geval het aantal controles fors op. "We plannen tot eind februari nog 35 controleacties tegen inbraken en onze ploegen zullen extra patrouilleren tijdens de kritieke momenten." De burgemeesters van Erpe-Mere en Lede bekijken momenteel ook de mogelijkheid om vaste camera’s aan te kopen. “Maandag gaan we daarvoor op werkbezoek naar Mechelen waar dergelijk systeem al gebruikt wordt”, vertelt burgemeester Hugo De Waele (CD&V) van Erpe-Mere.