Merkwaardig schouwspel dinsdagavond in de Nieuwstraat, dat is de straat van aan de rotonde naar de kerk, in Mere. Een delegatie van handelaars, de Meerse Wielervrienden en de heemkring riep zichzelf uit tot beschermcomité van de 'laatste authentieke Meerse kassau-en' dagvaardde symbolisch het college van burgemeester en schepenen van Erpe-Mere nadat men begin deze week startte met het uitbreken van de kasseien in de Nieuwstraat. Die werken kaderen in de rioleringswerken die Aquafin er uitvoert en de geplande heraanleg van de straat. Die heraanleg leek voor velen een goede zaak want de slechte en hobbelige toestand van de kasseien was voor velen een doorn in het oog. Niet zo voor de plaatselijke middenstand blijkt nu.
«Deze kasseien vormden het laatste stukje oude straat in Mere en het is eigenlijk zonde dat die verwijderd worden», vertelt Unizo-voorzitter Franky Van Hee die weliswaar niet betwist dat het herstel van het slechte wegdek noodzakelijk was. «Na de Aquafinwerken zal de Nieuwstraat echter heraangelegd worden met klinkers en daardoor gaat heel wat waardevols verloren. Dit zijn de laatste authentieke Meerse kasseien en die dreigden gewoon afgevoerd te worden en verloren te gaan. Gelukkig hebben we dat tijdig gezien waardoor we het gemeentebestuur nog op de vingers konden tikken. Met succes, want we konden ongeveer acht vierkante meter redden en die mogen we gelukkig in veiligheid brengen», klinkt het tevreden.
De waarde van de kasseien is volgens de actievoerders van onschatbare waarde. «Deze straat was de aankomstplaats van tal van wielerwedstrijden waardoor grote kampioenen hier als winnaar hun armen in de lucht staken. In 1976 reed de Ronde van Frankrijk, met onze eigen Lucien Van Impe op kop, hier door de straat en drie weken later, nadat Lucien de Tour won, stonden deze historische kasseien alweer vol met een massa mensen om hem te verwelkomen.» Wat het beschermcomité met de kasseien wil doen blijkt een goed bewaard geheim. «Op een dag zorgen we er voor dat die kasseien hier terugkomen in een gepaste vorm als eerbetoon aan Lucien Van Impe, maar wanneer en hoe vertellen we later,» klinkt het mysterieus.