Alles begon met een lezing over hartvatenproblematiek voor de huisartsen in Erpe-Mere en Nieuwerkerken. Spontaan ontstond bij de huisartsen het plan om zelf actief mee te werken en meer dan 10 jaar later zijn de gevolgen daarvan nog steeds zichtbaar. De komende maanden wordt het dan ook opnieuw een komen en gaan in de gebouwen achter de serviceflats in de Nieuwstraat in Mere. Door een unieke samenwerking tussen de plaatselijke huisartsen en de Gentse Universiteit zullen 2.568 personen die aan de eerste studie meewerkten opnieuw aan tal van gesofisticeerde onderzoeken worden onderworpen.
Op die manier wil men verder zoeken naar verbanden die aderverkalking kunnen verklaren. “Eerst zullen die mensen een vragenlijst voorgeschoteld krijgen en regelmatig gecontroleerd worden op hun bloeddruk, maar hier in ons tijdelijk onderzoekscentrum zullen we gedurende de komende drie jaar alle deelnemers gedurende anderhalf uur gratis tal van testen laten ondergaan”, vertelt hoofdonderzoeker en hartspecialist dokter Ernst Rietzschel. Die onderzoeken zijn revolutionair, want naast de kostprijs van 3 à 5.000 euro per persoon is de aanwezige apparatuur vaak nog niet in gebruik in de normale medische setting.
“We gebruiken onder meer een speciale bloeddrukmeter die 1.000 keer per seconde meet en een echotoestel in 3D. We voeren ook een batterij bloedtesten uit gaande tot DNA en DNA-schade.” Absolute primeur zijn de ‘mobiele slaaplaboratoria’. “We hebben 35 toestelletjes ter beschikking die toelaten dat de slaap van mensen gewoon thuis kan gemeten worden. Bedoeling is dat we nu ook iedere deelnemer aan dergelijk onderzoek onderwerpen terwijl er geen ziekenhuisopname nodig is.” Ook de huisartsen zijn bijzonder tevreden met dit onderzoek.
“We wilden op een zinvolle manier aan preventie doen voor de ganse gemeenschap en via dit project en deze unieke samenwerking kunnen we dat ook ten volle doen”, vertelt mede-projectleider en plaatselijk huisarts dokter Luc Cooman. Bedoeling is ook om het onderzoek nog verder te laten gaan. “Het zou ideaal zijn om binnen een aantal jaren deze personen opnieuw allemaal te onderzoeken, want de combinatie van de verzamelde gegevens met die van het verleden bevatten een schat van informatie. Als we voldoende financiële middelen bijeenkrijgen willen we graag tegen 2017 alles nog eens overdoen. Ideaal zou ook zijn om tegen 2014 een nieuwe groep jonge mensen in de studie op te nemen.”