Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Buurt niet opgezet met plannen Infrabel voor bouw gsm-mastErpe - De bewoners van de Kraaineststraat en Oudenaardsesteenweg in Erpe zijn helemaal niet opgezet met de plannen van Infrabel, dat is de infrastructuurbeheerder van de spoorwegen, om een gsm-mast te bouwen langs hun straat. De mensen vrezen er voor de invloed van hun gezondheid en begrijpen niet waarom Infrabel dergelijke masten wil neerpoten.

Momenteel loopt het openbaar onderzoek voor de bouw van gsm-mast op het kruispunt van de spoorlijn Gent-Brussel en het scholierenlijntje Aalst-Burst. Infrabel diende een aanvraag in om er vlakbij de Kraainestraat, Oudenaardsesteenweg en het industriepark een 19 meter hoge gsm-mast neer te poten. De buren zijn allesbehalve opgezet met die plannen en verzamelden in enkele uren tijd al meer dan 150 handtekeningen om de komst van de mast tegen te houden.

«We begrijpen niet dat Infrabel net hier een mast wil plaatsen», vertelt woordvoerder van het actiecomité en N-VA-gemeenteraadslid Dirk Janssens. «Er zijn in de buurt al tal van andere masten die perfect kunnen gebruikt worden en volgens ons behoort het ook niet tot de taak van een vervoersmaatschappij om een gsm-netwerk uit te bouwen met als enige doel geldgewin.» Verder vrezen de omwonenden de invloed op de volksgezondheid door de inplanting van een gsm-mast in een dichtbevolkt woongebied en de teloorgang van het uitzicht van de landelijke gemeente die Erpe-Mere nog is.

Janssens, die al jaren een hevig pleitbezorger is voor het behoud en de verbetering van het treinaanbod op het scholierenlijntje tussen Aalst en Burst, koppelt die gebrekkige dienstverlening ook aan de bouwaanvraag voor de mast. «Ik heb al meermaals in persoonlijke naam, en recent ook nog met de steun van het gemeentebestuur, aangedrongen op een verbetering van het aanbod op dit treinlijntje met een betere afstemming op de treinregeling in Aalst.
Door de recente wijzigingen is dat aanbod nog verslechterd en nu wil men ons met zo iets lastig vallen.
Mochten we nog wat baten hebben voor de spoorlijn zouden we er misschien nog mee kunnen leven», aldus nog Janssens. Een standpunt dat niet door iedereen in de buurt gedeeld wordt, want voor de meeste mensen primeert toch de angst voor de te verwachten straling.

Woordvoerder Bram De Saedeleer van Infrabel laat in een reactie weten dat het de spoormaatschappij geenszins om geldgewin te doen is. “Om de veiligheid op ons volledige netwerk te verbeteren wordt momenteel een gsm-R netwerk ontrold. Door dat netwerk staan seinhuizen, treinbestuurders en ons verkeerscoördinatiecentrum Traffic Control op een efficiënte manier met elkaar in contact om in geval van nood en uitzonderlijke situaties op een correcte en snelle manier met elkaar te communiceren.
Op aandringen van de overheid is het wel zo dat op bepaalde plaatsen mobiele operatoren eveneens gebruik maken van onze infrastructuur en omgekeerd.”

;