De toestand van de Groeneweg, een smalle landelijke en onverlichte weg tussen de velden, is al een hele poos een probleem. Oorspronkelijk wou het gemeentebestuur van Erpe-Mere de weg verbeteren en er een verhoogd fietspad naast aanleggen, maar omdat die ingreep niet voor subsidies in aanmerking kwam, werd uiteindelijk beslist om de straat om te vormen tot een autovrij fietspad. Intussen werden de talrijke putten al meermaals gedempt, maar ook nu met de winter in aantocht is de toestand van de weg zorgwekkend. Een ouder startte daarom deze week een actie op.
Alle kinderen kregen een briefje mee waarin gevraagd wordt een brief te ondertekenen om het probleem onder de aandacht van het gemeentebestuur te brengen. Daar is de problematiek echter gekend en plant men heel binnenkort ingrepen. “De weg ligt er inderdaad niet goed bij, maar onze diensten hebben net nog de talrijke putten gevuld. Helaas is het dweilen met de kraan open. Voor elke gevulde put komen er binnen de kortste keren nieuwe putten bij en grondige herstellingen zijn niet relevant, want de werken voor het nieuwe fietspadentraject langs de Groeneweg en Groendal zullen in de lente van volgend jaar opgestart worden”, vertelt schepen van openbare werken Marleen Lambrecht.
Die geplande aanleg van het fietspadentraject is vrij ingrijpend. Zo wordt de Groeneweg een drie meter breed autovrij betonnen fietspad, komen er 17 dimbare verlichtingspalen en zal de straat ter hoogte van het kruispunt met de Jeruzalemstraat en ter hoogte van het kruispunt met Daalbroek afgesloten worden voor auto’s door middel van een verwijderbaar systeem. “Op die manier kunnen landbouwers en wielerwedstrijden nog van de weg gebruik maken, maar moeten de dagelijkse gebruikers verplicht omrijden.”
Naar aanleiding van de petitie denkt men er nu aan die ingreep vervroegd in te voeren. “Omdat de weg vanaf de aanvang van de werken toch zal afgesloten zijn, denken we er aan om de weg nu al verkeersvrij te maken”, aldus schepen Lambrecht. Een evolutie waar ouders en school best tevreden mee zijn. “Elke oplossing heeft zijn voor- en nadelen, maar we zijn blij dat er eindelijk beweging komt in dit dossier”, reageren Dina Braeckman, voorzitster van het oudercomité en directrice Lutgarde Van der Eeken van de Vrije Basisschool.