Daarin wil hij alles wat hij tot nu toe verzamelde over zijn geliefde dorp tentoonstellen. De liefde voor Aaigem is bij Paul De Vuyst, bediende in de verzekeringssector, al van jongsaf aanwezig.
“De familie De Vuyst was hier al gevestigd in de jaren 1500, maar eigenlijk ontstond mijn liefde voor de plaatselijke geschiedenis door mijn grootmoeder. Als 13-jarige knaap toonde ze me haar verzameling doodsprentjes en gaf ze me uitleg over wie al die overledenen waren. Mijn interesse was gewekt. Daarop begon ik zelf prentjes te verzamelen en later kwamen daar doodsbrieven bij tot ik ten slotte alles over Aaigem, of Aygem zoals het vroeger geschreven werd, begon te verzamelen”, vertelt de man.
Zijn speurwerk in de diverse archieven leverde zo veel materiaal op dat hij inmiddels al 14 boeken over zijn dorp schreef. “Heel wat thema’s passeerden de revue. Het landelijke Aaigem kent vandaag nauwelijks nog bedrijvigheid, maar dat was vroeger bij de Aaigemse boeren wel wat anders Zo waren er tal van grote landbouwbedrijven, water- en windmolens, een smederij, een brouwerij en nog heel wat meer.” De jongste dertig jaar verzamelde De Vuyst niet alleen veel geschreven en gedrukte documentatie over het Aaigemse leven, maar ook tastbare resten van de bedrijvigheid die er ooit was.
Bedoeling is nu om al dat materiaal permanent ten toon te stellen in de tot privémuseum omgebouwde paardenstal van het oude Standaerts’hof in de Potaardestraat. “In het museum komt een toog met heel wat materiaal van brouwerij Torrekens. Zo heb ik een authentiek reclamebord van 1933, tal van glazen en flesjes van het bier dat het gebrouwen werd. Over de verschillende water- en windmolens komt er gerief en foto’s en ook de Bonneteri, de kousenfabriek waar onder andere pullovers voor het leger gemaakt werden, en de verschillende melkerijen krijgen een plekje.”
Toch dekt de huidige verzameling van de man de geschiedenis van Aaigem nog niet helemaal. “Van de oude smederij Baeten Frères Aygem zou ik graag nog een bietenmolen vinden en begin de jaren 1960 werd hier ook een stenen set verkocht van een asbak, een vaas met twee oren, een klomp en een dessertbord waarop de kerk van Aaigem staan. Die stukken mankeer ik nog en van het sportleven in Aaigem heb ik nog bijna niets.”
Wie Paul De Vuyst in zijn zoektocht kan verder helpen, of nog doodsprentjes, doodsbrieven, oude facturen, akten, reclame, oude krantenartikels, postkaarten, foto's en materiaal over de bietenmolen van het merk Baeten Fréres heeft, kan contact opnemen via 0476/68.37.12 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..