Doordat kort na de oprichting van de vzw ook Aspiravi nog een aanvraag indiende om eveneens 3 turbines langs de spoorlijn te plaatsen en nu ook Electrabel met een tweede aanvraag op de proppen kwam voor 3 turbines langsheen de E40 aan de kant van Bambrugge en Zonnegem, kan de vzw de opgedane ervaring goed gebruiken. “Wij blijven ons verzetten tegen de komst van windturbines in onze dorpen en zullen tegen alle aanvragen bezwaar blijven indienen”, klinkt het strijdvaardig bij de mensen van vzw Molenslag. Toch is de verbijstering groot over het enorme aantal aanvragen waarmee de dorpsbewoners geconfronteerd worden. Momenteel zijn er vier verschillende dossier voor een totaal van 16 windturbines.
“We hadden nooit gedacht dat meerdere bedrijven aanvragen zouden indienen voor bijna identieke locaties. Blijkbaar gokken die er op dat zij bij een eventueel afwijzing van de plannen van een van hun concurrenten direct het gat zullen kunnen opvullen. Dat zo iets in België mogelijk is, hadden we niet verwacht.” Desondanks bereidt het comité zich nu voor om, nadat eerder al duizendtal bezwaren ingediend werden tegen de aanvraag van Electrawinds en de eerste aanvraag van Electrabel, ook opmerkingen en bezwaren te formuleren bij de bouwaanvraag van Aspiravi en de milieuvergunningsaanvraag van Electrabel.
“Om de gemeentediensten niet nogmaals te bedelven onder een massa bezwaarschriften, zullen we deze keer meer gebundeld te werk gaan. Het heeft weinig nut om honderden keren de zelfde argumenten ter herhalen.” Wellicht zal een gelijkaardige werkwijze gehanteerd worden voor de volgende milieuvergunningsaanvragen en de tweede bouwaanvraag voor Electrabel. Indien er nog meer aanvragen komen, is het mogelijk dat de vzw tot andere acties overgaat. “Dit is niet meer serieus te noemen. Als het zo verder gaat, zullen we helaas naar andere wapens moeten grijpen om ook de politici op een hoger niveau bewust te maken.”
Meer info: www.leefbaarvlekkem.be en www.leefbaarvlierzele.be.