Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Markt op sterven na doodMere - Het aantal marktkramers dat op woensdag de wekelijkse namiddagmarkt aandoet is zo fel teruggelopen dat het niet meer te verantwoorden valt om het centrum te blokkeren. Na lang aandringen van lokale handelaars, buurtbewoners en vervoersmaatschappij De Lijn werd vorige week dan ook beslist de markt – of wat daar nog van overblijft - te verhuizen.

Het aantal marktkramers dat op woensdagnamiddag naar de markt in Mere komt is al jaren dalend en ook het aantal bezoekers loopt fel terug. Nu lijkt het er ook op dat het gemeentebestuur, ondanks verwoede pogingen om de markt nieuw leven in te blazen, de handdoek in de ring gooit.
Een poging om meer bezoekers naar de markt te brengen door een gratis busdienst voor senioren in te leggen, moest enkele jaren terug al afgeblazen worden omwillen van de gebrekkige belangstelling en ook de handelaars rond het dorpsplein klaagden dat er wegens de markt opmerkelijk minder klanten langs kwamen.

Ook de bewoners van de centrumstraten waren allesbehalve opgezet met de tijdelijke verkeerswijzigingen die de markt met zich mee bracht en zelfs vervoersmaatschappij De Lijn liet van zich horen door te stellen dat het alternatieve traject ongeschikt was voor haar bussen. Desondanks bleef middenstandsschepen Marc De Lat vechten voor het bestaan van de markt op het plein voor de kerk.
Zo poogde hij De Lijn nog te overtuigen om rond de kerk te rijden, maar dat traject zag de maatschappij helemaal niet zitten. Omdat volgens de schepen een verhuis van de marktkramers onbespreekbaar was, werd het dossier in januari vorig jaar afgesloten.

Inwoners van Mere keken vorige week dan ook raar op toen plots, zonder enige aankondiging, enkel het pleintje naast de pastorij op Meredorp verkeersvrij gemaakt werd. Gisteren hadden ook de enige twee aanwezige marktkramers de hint begrepen waardoor ze zich op hun nieuwe locatie plaatsten. Daardoor is er tijdens de markt terug doorgaand verkeer mogelijk over Meredorp.
“Het aantal kramen is gewoon te beperkt geworden om er het centrum wekelijks voor in de war te sturen. Doordat een verhuis mogelijk was en die ook voor het gemeentepersoneel heel wat minder werk betekent om verkeersborden te wijzigen, hebben we besloten de marktkramers te verplaatsen”, vertelt burgemeester Hugo De Waele.

Markt op sterven na doodDe handelaars in de buurt en de bewoners van de centrumstraten reageren alvast tevreden, maar betreuren wel de teloorgang van de markt. “Vroeger trok de boerenmarkt hier veel volk, maar de jongste jaren wordt het steeds droeviger”, klinkt het bij enkele trouwe bezoekers van de markt. En ook de laatste marktkramers kijken de evolutie met lede ogen aan.

“De meeste mensen gaan in de voormiddag naar de grotere markten in de omliggende gemeenten”, verklaart de fruit- en groentenverkoper het tanende succes van de markt. “Tegen de zomer zou er een kippenkraam en een kraam met plantjes bijkomen. Hopelijk komt er dan wat meer volk, want anders zal ik ook verstek moeten laten gaan.”

;