Volgens het restauratiedossier van orgelexpert Wenseclaus Mertens is het Aaigemse orgel uit 1819 een mijlpaal op architecturaal vlak waardoor het dan ook verdient om gerestaureerd en zo goed als mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld te worden. Die ingreep zou niet te moeilijk mogen zijn, want het orgel bevindt zich in een uitzonderlijk goede conditie.
"Het oorspronkelijke pijpwerk is, net als de mixturen en de trompet, bijna integraal bewaard gebleven", vertelt de expert. Historisch is er nochtans niet echt veel geweten over het orgel. Uit opzoekingen blijkt dat de kerkfabriek in 1820 3.700,67 frank betaalde aan Van Peteghem voor de aankoop van het orgel en in 1820 1.000,74 frank betaalde voor de orgelkast aan een meubelmaker. Het vernissen en vergulden kostte in die tijd ook al 175,95 frank.
In de volgende jaren wisselden periodes van regelmatig onderhoud zich af met periodes waarin er ogenschijnlijk niet naar het orgel werd omgekeken. De grootste ingrepen waren een nieuwe blaasbalg in 1875 en het plaatsen van een elektrisch aangedreven ventilator, een windregulator en de nodige windkanalen in 1930. Ook in 1938 werd nog fors geïnvesteerd in het orgel, maar sinds eind de jaren 80 staat het orgel er stilletjes bij en wordt het niet meer bespeeld.
Daar zal binnenkort echter verandering in komen. De restauratie van het orgel werd toegewezen aan orgelbouwer Joris Potvlieghe uit Tollembeek en volgens de voorliggende planning zou de restauratie in de loop van februari aanvangen. Bedoeling is om het orgel zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat van 1819 te herstellen. “De ingrepen die later werden uitgevoerd zullen zonder veel schade en zonder enige wijziging aan het klankbeeld verwijderd kunnen worden en wat ontbreekt zal op basis van historische aanwijzingen en vergelijkbaar materiaal uit die periode stijlgetrouw gereconstrueerd worden.
Zo zal onder meer het klavier en de registers ernaast vervangen worden door meer bij Van Peteghem passende exemplaren. Het pedaalklavier zal echter behouden blijven.” De totale kostprijs voor de restauratie wordt op 210.756 euro geschat. Daarvan zullen de Sint-Niklaaskerkfabriek van Aaigem en de gemeente Erpe-Mere elk 21.075 euro dragen. De provincie neemt 42.150 euro voor haar rekening en het resterende deel wordt gedragen door de Vlaamse Gemeenschap.