Groot was dan ook de verbazing toen op vraag van VLD-raadslid Maggie Van Impe om de zitting achter gesloten deuren te behandelen, omwille van "een mogelijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de uitbaters", publiek en pers de zitting moesten verlaten. Nochtans had burgemeester Etienne Lepage in aanloop naar de zitting gesteld dat "er een open discussie zou gevoerd worden".
Na een twintigtal minuten bleek echter dat de gesloten vergadering geen soelaas bracht waarop de gemeenteraad geschorst werd. Kort nadien werden de deuren terug geopend en werd het punt dan toch volledig openbaar behandeld.
VLD-raadslid Maggie Van Impe beet de spits af met een pleidooi voor de toekenning van een voorwaardelijke vergunning voor de speelautomatenhal. Volgens haar fractie waren er geen onderwijsinstellingen in het gezichtsveld en was het verderop gelegen bordeeltje voor schoolkinderen een even sluimerend gevaar. Ze wees er ook op dat kansspelen zoals Lotto en paardenkoers algemeen aanvaard en beschikbaar zijn, net als speelautomaten in cafés. “Een strenge controle moet volledige wettelijke uitbating toelaten”, besloot ze haar pleidooi.
Coalitiepartner CD&V was echter een volledig andere mening toegedaan. Gaston Van De Keer trad, gevolgd door oppositiepartijen Vlaams Belang, Vlaams Progressieven en Sp.a, het standpunt van de buurtbewoners bij dat de inrichting van een goktent een totaal verkeerd signaal zou zijn voor de jeugd die binnen een straal van 1 kilometer op twee plaatsen naar school, de jeugdbeweging, voetbal of treinstation gaan.
Vlaams Belang-raadslid Gerda Van Steenberge wees er op dat de nationale wetgeving destijds goedgekeurd werd door VLD en Sp.a en dat men lokaal nu de gevolgen draagt.
Volgens Reinold De Vuyst (Vl.Pr.) was de uitbater zelf zwaar over de schreef gegaan door zijn aanvraag te staven door een bewijs van zijn goede werking. “Ik zie dat in het dossier foto’s steken van personen die een goktent bezochten in Nieuwpoort met vermelding van naam, adres en beroep van de bezoekers op 15 en 17 november om te bewijzen dat er correct geregistreerd wordt. Dat kan wel zo zijn, maar die info vormt een flagrante inbreuk op de persoonlijke levenssfeer.”
Anja Vanrobaeys (Sp.a) vulde nog aan dat de kans voor gokverslaving dichtbij, en in het bijzonder voor jongeren, veel groter is. De aanvraag voor de goktent werd met achttien tegen zes stemmen verworpen. De buurtbewoners reageerden alvast opgelucht.