Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Vijf jaar bier in het Land van AalstMere - Brouwerij De Glazen Toren in Mere mag vijf kaarsjes uitblazen. Brouwers Jef Van den Steen, Dirk De Pauw en Mark De Neef zagen de zaak sinds 2005 alleen maar uitbreiden. Om de verjaardag te vieren, mag het grote publiek een kijkje komen nemen.
Op 11 november is het vijf jaar geleden dat brouwerij De Glazen Toren ontstond.

Al snel werd er Saison d’Erpe-Mere, de Oilstjersen Tripel Ondinneke en Canaster Winterscotch gebrouwen. Sindsdien werd het aanbod al uitgebreid met het tarwebier Jan De Lichte, Cuvée Angélique en verschillende gelegenheidsbieren.

“Vijf jaar geleden vonden we onze brouwzaal van 500 liter een enorme hoeveelheid. Twee jaar later was die echter al ontoereikend en werd ze vervangen voor een exemplaar van 2.500 liter”, vertelt brouwer Mark De Neef. Ondanks het stijgende succes, de omzet van de brouwerij vervijfvoudigde in de afgelopen vijf jaar, blijft het brouwen voor Mark en Dirk De Pauw een activiteit die ze uitoefenen naast hun hoofdberoep.

“Behalve onze flessenvuller zijn alle toestellen waarmee we vijf jaar geleden startten inmiddels uitgebreid of vervangen. Vorig jaar werd de brouwerij ook uitgebreid met een winkelruimte, een tweede warme kamer en een opslagplaats. De enige rem op verdere groei zijn momenteel de brouwers zelf”, lacht De Neef.
Concrete plannen om aan dat obstakel iets te doen zijn er niet. “We hebben het zelf niet helemaal in de hand, maar we merken wel dat onze afnemers, vooral in de V.S., steeds meer bier vragen.”

De brouwerij levert ook in Nederland, Italië, Japan, Canada en recent vormen ook de Scandinavische landen Zweden, Finland en Denemarken een nieuwe afzetmarkt.
”Die buitenlanders vragen ons ook meer en meer om vaten te vullen. Dit jaar zullen we bijna 1.000 hectoliter gebrouwen hebben. Daarvan gaat minstens 75% direct naar het buitenland.”
Naast de bieren brachten de brouwers sinds dit jaar ook kaas in het assortiment. “Het gaat uiteraard niet om gewone kaas, maar om bierkaas. Kaasboer Keymeulen uit Hofstade wast zijn kaas nu in onze Oilstjersen Tripel Ondinneke en dat levert een heel bijzondere smaak op.”

Binnenkort zal ook het laatste overblijfsel uit de beginjaren vervangen worden. “We plannen de aankoop van een nieuwe volautomatische flessenvuller die onze flessen eerst tweemaal vacuüm trekt. Op die manier kunnen we onze vulcapaciteit nog verdubbelen en verbetert de bewaarbaarheid van onze bieren”, vertelt medebrouwer Dirk De Pauw.

Voor de vijfde verjaardag knoopt men terug aan bij een oude traditie: op 11 november is de brouwerij in de Glazentorenweg in Mere terug open voor het publiek. “Oorspronkelijk was het de bedoeling om jaarlijks een opendeur te houden, maar in 2007 hadden we geen bier en vorig jaar waren we in volle verbouwing.”

;