Aalst/Erpe-Mere/Lede - Het gemeentebestuur van Erpe-Mere zal bij de Oost-Vlaamse intercommunale vereniging voor crematoriumbeheer aandringen op een spoedige oplossing voor het gebrek aan crematoriumfaciliteiten in de regio. Volgens schepen De Lat (Open VLD) en Gerda Van Steenberge (Vl. Belang) bestaat weinig kans dat er in Aalst de eerstkomende jaren een crematorium komt. Erpe-Mere denkt aan een samenwerking met het crematorium in Halle om aan de dringende nood te voldoen.
De Aalsterse meerderheidspartijen Open VLD/CD&V/Sp.a kwamen begin deze week nog niet tot een akkoord over de locatie voor het crematorium. Het college van burgemeester en schepenen komt vrijdag opnieuw samen en dan dient de knoop stilaan te worden doorgehakt. Het wordt nog even afwachten welke beslissing uit de bus zal komen. Op de Siesegemkouter dat gepland staat als gemengd regionaal bedrijventerrein, ook al kan het nog jaren duren eer het gebied die functie vervult, is niet voorzien op een crematorium.
De intercommunale Westlede dringt al jaren aan op de bouw van een crematorium in Aalst en stelt het stadsbestuur voor een ultimatum: vóór 1 december 2007 moet een beslissing vallen. Verbazingwekkend wordt de Siesegemkouter als locatie voorgesteld. Dat blijkt uit een document dat de regionale zender TV Oost kon inkijken.
‘Onmogelijk’, aldus schepen van Economie Paul Stockman (CD&V) vorige week. 'Dat zet de planning rond de ontwikkeling van de nieuwe industriezone minstens drie jaar achteruit. Het gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan’, dat het regionaal stedelijk gebied Aalst afbakent, ‘zou moeten worden herbekeken. De toewijzing van het crematorium zou meteen vier hectare hypothekeren.'
Tijdens de vorige legislatuur (2000-2006) met een bestuurscoalitie VLD/Sp.a werd het crematorium gepland op de Hoezekouter. 'Een definitieve beslissing over een locatie valt alleszins voor het einde van het jaar, dat werd met de gouverneur afgesproken en we gaan ons aan die afspraak houden', verklaarde burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V). 'Wij wachten nog op de uitkomst van een studie die voor en tegen van een aantal mogelijke locaties op een rijtje zet.'
Over de vraag van Westlede om tegen 1 december 2007 een locatie aan te duiden en de mogelijke schadevergoeding van 469.000 euro die de stad boven het hoofd hangt voor de reeds gemaakte onteigenings- en notariskosten voor de locatie Hoezekouter wou de burgemeester voor aanvang van het overleg niets kwijt.