Een tiental boeren die per tractor afgezakt waren uit onder meer Oudenaarde, Geraardsbergen, Herzele en Westrozebeke volstonden om alle bedrijvigheid van het distributiecentrum van Aldi in Erpe-Mere plat te leggen.
Tientallen vrachtwagens stonden door de actie geblokkeerd. Ook de leveranciers raakten het bedrijf niet op. "Wij staan met onze rug tegen de muur", vertellen actievoerders van het Algemeen Boerensyndicaat. "We krijgen amper 0,18 euro voor een liter melk. Om onze kosten te dekken zou dat 0,40 euro moeten zijn, want momenteel leveren we met verlies."
De oorzaak van die lage prijzen leggen de boeren bij de warenhuisketens. "Aldi belt elke week alle leveranciers op om de laagste prijs te onderhandelen. Om te overleven moeten onze leveranciers daarop ingaan en krijgen wij minder geld voor onze melk. Nochtans zou een prijsverhoging, voor ons de consument, nauwelijks iets kosten."
Bij Aldi is men bijzonder karig met commentaar. "De boeren viseren de verkeerde. Het zijn niet wij, maar de distributeurs die de verkoopprijs bepalen", vertelt een directeur. "Iedereen trekt inderdaad zijn paraplu open", vertelt nationaal secretaris van het ABS Guy Depraetere. "De melkerijen wijzen de vinger naar de warenhuizen en die doen net het omgekeerde. Wij vragen nu Fair Trade voor onze Belgische boeren, want uiteindelijk zijn zij het die de rekening betalen." Toch bereikte de actie een succes.
"Aldi wil overwegen voortaan meer dan de huidige 66% Belgische melk af te nemen, haar kwaliteitsnormen te verhogen zodat onze kwalitiatief betere melk meer in aanmerking komt en overleg te plegen met haar leveranciers.
Ook Fedis, de federatie die de kleine, middelgrote en grote handelsondernemingen vertegenwoordigt, is bereid om verder aan tafel te zitten." Na deze toezeggingen werd de blokkade rond 10u30 opgeheven.