De gemeente Erpe-Mere investeert elk jaar 12.500 euro voor de plaatsing van speeltuigen.
Vorig jaar werd een speeltuin geplaatst op het dorpsplein van Erondegem. Nu volgt een hindernissenparcours aan het chirolokaal in de Dorpsstraat in Erpe en volgend jaar zullen eveneens speeltuigen geplaatst worden aan het buurthuis in Ottergem.
"De chiro was vragende partij voor een speeltuin aan haar lokalen en stelde voor om een hindernissenparcours aan te leggen. Dat is ideaal voor klein en groot", vertelde jeugdschepen Antoine Slagmulder tijdens de voorstelling van de plannen aan de gemeenteraad. De speeltuin zal eveneens opengesteld worden voor andere kinderen. Slagmulder belooft bovendien een doorgedreven opvolging zodat gebreken snel opgemerkt en verholpen worden.
Vlaams Belang-raadslid Gerda Van Steenberge opperde om ook de speeltuin van gemeenteschool Molenveld in Burst toegankelijk te maken voor het publiek, maar dat zag schepen van onderwijs Hugo De Waele niet zitten.
"We zijn van oordeel dat die speeltuin nu maximaal dienst doet voor de school- en speelpleinkinderen. Een openstelling is niet aangewezen omdat de kans te groot is dat jongeren de speelplaats betreden en overlast, kattekwaad en vandalisme voor de school veroorzaken. We proberen daarom de speeltuinen zo veel mogelijk op plaatsen te integreren waar een hoge sociale controle is."
Toch blijken die speeltuinen niet overal even gewild. Zo bleek uit een bevraging die het gemeentebestuur organiseerde bij de bewoners van de nieuwe verkaveling in Erpe dat slechts 10% van de bewoners voorstander was van een speeltuin in de wijk. “De meeste bewoners waren bang voor lawaai en overlast en hebben ons gevraagd om alstublieft geen speeltuin in te planten”, vertelde schepen De Waele.
Anja Vanrobaeys (sp.a) vroeg zich af of de bevraging ook gedaan was bij de kinderen van de wijk. “Een enquête bij de jeugd via de scholen toont aan dat zij heel sterk vragende partij zijn voor speelruimtes. Ik vind dat de mening van de kinderen even belangrijk is als die van de volwassenen. Als gemeente hebben wij de taak om de tegenstrijdige belangen van ouders en kinderen zo veel mogelijk te verzoenen”, stelde ze.
Schepen De Waele benadrukte nogmaals dat de gemeente heel wat inspanningen levert en dat er jaarlijks 12.500 euro voorzien is voor de plaatsing van nieuwe speeltuigen. Sportschepen Antoine Slagmulder beloofde nog dat de andere jeugdbewegingen de komende jaren zeker nog aan bod komen.