Pascale, Kim, Sylvia en Sarah zijn vier paardenliefhebsters die samen instaan voor de opvang van oude, afgedankte en verwaarloosde dieren.
"Ongeveer een jaar geleden kwam ik in contact met een boer die een mishandeld paardje met afgeslagen heup naar het slachthuis wou brengen. Impulsief heb ik het diertje gekocht", vertelt voorzitster Pascale.
Het betekende de start van een paardenopvang. "Omdat we nauwelijks mishandelde dieren binnenkregen, vangen we ook paarden op die niet meer bij hun eigenaar kunnen of mogen blijven. Af en toe zitten daar verwaarloosde en gekwetste dieren tussen." De opvang, net omgevormd tot vzw, beschikt over verschillende weiden, onder andere ter beschikking gesteld door Natuurpunt Honegem, en een boerderij voor de opvang van 12 paarden en pony’s.
De precieze locaties willen ze echter niet in de krant zien. "Wij hebben ook recht op privacy en willen geen 24u op 24u paraat moeten staan", klinkt het. De dames benadrukken wel dat zij alle dieren niet zelf permanent opvangen. "Door onze beperkte capaciteit proberen wij ook paarden die aan ons afgestaan zijn via adoptie aan een nieuw onderkomen te helpen."
Slechte ervaring
Sinds de prille start van de vereniging ligt ze echter in het oog van de storm. Dierenwelzijnsorganisatie BLID waarschuwde paardenliefhebbers voor oplichtingpraktijken waarop ook andere dierenorganisaties de strijd aangingen. Een situatie die de dames diep raakt. "Mensen willen niet zien hoeveel tijd en geld wij investeren. Ze beschuldigingen ons, maar weigeren te komen kijken", vertellen ze aangedaan. "Wekelijks spenderen we elk zeker 12 uur voor de dieren en ook de vaste kosten dragen we bijna volledig zelf. Dat is, zonder de dierenarts mee te rekenen, goed voor zeker 1.000 euro per maand. Maar elke hobby kost nu eenmaal geld en tijd", relativeren de dames.
Dat ze geld vragen voor paarden, de voornaamste klacht, spreken ze niet tegen. "Wij hebben ook kosten. We vragen daarom een vergoeding wanneer iemand een paard adopteert. Voor de prijs die wij vragen, kan je geen paard kopen. Dat heeft BLID destijds zelf toegegeven." De dames begrijpen dan ook niet waarom de organisatie hun "een mes in de rug stak". "In het begin liepen de contacten heel goed. Wellicht vreest men de concurrentie. In elk geval heeft de organisatie na tussenkomst van onze advocaat haar fout toegegeven en de beschuldigingen van haar website gehaald. Dat bewijst dat we wel degelijk correct werken." Toch sluiten de dames een hernieuwde samenwerking met BLID niet uit. "Wij willen met iedereen samenwerken, maar er zal toch eerst een serieuze uitleg vanwege BLID moeten komen."
Wie de opvang wil steunen of meer info zoekt kan terecht op www.vzwlosvaqueros.be
Geen vertrouwen in Los Vaqueros
BLID-voorzitter Dirk Blanchart stelt dat hij de aanklacht enkel van zijn site verwijderd heeft om juridisch getouwtrek te vermijden. "Wij staan echter nog steeds achter elk woord en hebben inmiddels zeven onafhankelijke klachten tegen Los Vaquiros overgemaakt aan FOD Dierenwelzijn en de gerechtelijke politie. Op basis daarvan kan ik zeggen dat ik absoluut geen vertrouwen meer heb in Los Vaqueros."