"We staan voor de donkere maanden van het jaar en als we de cijfers van de voorbije jaren doortrekken, dan mogen we ons aan een pak inbraken verwachten. Van oktober tot december gebeuren er meestal driedubbel zoveel inbraken als tijdens de eerste negen maanden van het jaar. De reden daarvoor is simpel: het wordt vroeger donker en dat betekent dat er ook meer inbraken in de late namiddag en de vooravond gebeuren", weet zonechef Patrick De Schutter.
"We willen er evenwel alles aan doen het aantal inbraken en inbraakpogingen zo veel mogelijk te beperken en te voorkomen. Daarom gaan we de komende weken en maanden meer patrouilles op pad sturen. Die zullen zowel in anonieme als in politiewagens rondrijden. Daarnaast zetten we ook anti-inbraakacties op poten, soms in samenwerking met andere politiezones."
Maar volgens De Schutter kunnen ook de inwoners zelf hun steentje bijdragen. "Wie verdachte handelingen ziet, meldt die best meteen aan de politie. Het is beter dat we onterecht opgeroepen worden dan dat we een inbraak moeten vaststellen en achteraf moeten horen dat een buurman wel iets vreemds gemerkt had. Door meldingen van alerte burgers kunnen we misdrijven voorkomen."
En er is meer. Nog te weinig mensen maken gebruik van de technopreventieve tips die agenten kunnen verstrekken. "Door eenvoudige tips kunnen we inbraken voorkomen. Door bijvoorbeeld een rozet te plaatsen op een cilinderslot kan dat niet meer worden afgebroken. Bijkomende sloten op ramen en deuren zijn ook goed om 'gaatjesboorders' uit te sluiten. En in huis kan de politie waardevolle voorwerpen merken door een eenvoudige vinylsticker met een specifiek nummer aan te brengen."