Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Voorstelling oorlogsdagboek van Vlekkemse Aline Van Den EeckhoutVlekkem/Aalst - Met de 100ste verjaardag van het einde van WOI in aantocht presenteert historicus en gewezen directeur van het Aalsters Sint-Jozefscollege Walter De Swaef uit Aalst een uniek naslagwerk. “Jaren terug kreeg ik op school toevallig het heel nuchter en zakelijke dagboek van een Vlekkemse boerendochter in handen. Daardoor kon ik een pak extra militaire gegevens uit de streek verzamelen en die heb ik gebundeld met het oorspronkelijke naslagwerk.”

Een toevallige ontmoeting met een collega in de drukkerij van het college in de Pontstraat vele jaren geleden betekende de start voor een enorm onderzoek. “De collega had leerlingen gevraagd iets uit de oorlog mee te brengen. Een meisje uit Vlekkem die zelf niks vond, ging bij haar buren in Vlekkem te rade en zo kreeg ik het dagboek van Aline Van Den Eeckhout onder ogen”, vertelt De Swaef. Een extra kopie was snel gemaakt. “Toch duurde het tot na mijn pensioen tot ik die kopie terug vond. De start van een lang en boeiend avontuur.” Ondanks de jonge leeftijd, Aline schreef haar dagboek tussen haar 15de en 17de, bewaarde ze een schat aan informatie.

“In het begin waren het eerder losse notities, maar met het vorderen van de tijd en het overlijden van haar broer Prosper, worden de nota’s uitgebreider.” Alles is echter zeer nuchter en zakelijk genoteerd waardoor er heel wat belangrijke militaire gegevens uit de regio te vinden zijn. “Zo beschrijft ze de gevechten aan de Vijfhuizen, de brand in de Drie Sleutelsstraat, de talrijke vluchters uit Aalst, de opvang die de familie bood aan 27 vluchtelingen, hoe de familie zelf klaar stond om te vluchten, de verstrenging van het Duitse bezettingsregime, het in beslag nemen van dieren en het verhinderen daarvan alsook de opeising van jonge mannen en hoe 11 november 1918 wegens het sneuvelen van broer Prosper toch geen feest was.”

De impact op het dagelijks leven was bijzonder zwaar en die documenteerde Aline uitgebreid. “Het liet me toe om de – door WOII volledig weggeduwde – herinneringen aan WOI terug op te delven. Dankzij enkele andere families, de nota’s van de pastoor en oorlogsburgemeester Alfred De Clippele verzamelde ik ook een schat aan extra informatie en foto’s.” Toch zoekt De Swaef vooral naar oorlogsdagboeken. “Die vormen een zeer zeer belangrijke bron voor informatie en zijn vaak minder gekleurd dan de officiële verslagen. Doordat het over mensen van vlees en bloed gaat, krijg je ook een spiegel voorgehouden waaruit heel wat te leren valt.”

Wie nog dagboeken of ander materiaal heeft, mag dat steeds laten weten. “Zonder twijfel bestaat er nog een massa materiaal dat met het opschuiven van de generaties voor eeuwig staat te verdwijnen en waar we nog veel wijzer uit zouden kunnen worden.”

De verzamelde beelden tijdens het onderzoek volgend op het dagboek van Aline resulteerden overigens in nog meer schatten. “Tijdens vele urenlange zoektochten op YouTube naar oorlogsfilmpjes ontdekte ik zo verschillende keren publiek beschikbaar maar totaal onbekend beeldmateriaal uit onze.” Die filmpjes, unieke beelden en het van commentaar voorziene 26 bladzijden tellende dagboek van Aline Van Den Eeckhout vormen vrijdagavond het onderwerp van een gesprek van de auteur met de uit Erpe afkomstige gewezen vrt-journalist Johan De Ryck in de raadzaal van het gemeentelijk administratief centrum Steenberg in Erpe-Mere. Het van commentaar voorziene dagboek werd met de steun van de gemeente Erpe-Mere in boekvorm uitgegeven door de Heemkundige Kring van Erpe-Mere en is te koop voor de prijs van 10 euro.

De boekvoorstelling op vrijdagavond 26 oktober in het GAC Steenberg in Erpe-Mere start om 20 uur. De toegang is gratis, maar om praktische redenen wordt gevraagd vooraf in te schrijven via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Via die weg kan het boek ook besteld worden.

;