Een diertje van amper 50 centimeter, aangetrokken door de geur van rubber waarin visolie is verwerkt, zette vrijdagochtend voor een keertje geen automobilist maar wel een paar duizend gezinnen zonder elektriciteit. “Een steenmarter die binnenraakte in ons transformatiestation aan de Erembodegemstraat aan het stadspark van Aalst sloeg daar aan het knagen waardoor een kortsluiting ontstond”, vertelt Marleen Vanhecke van Elia. In zo een transformatiestation komen alle hoogspanningskabels binnen en wordt de elektriciteit verdeeld naar de verschillende cabines van Eandis van waar het opnieuw verder gaat naar de gezinnen thuis.
Een uitval in zo een station heeft dan ook een enorme impact. “Normaal beschikt elk station over een back-upsysteem, maar dat is hier niet in werking getreden waardoor technici ter plaatse moesten komen en alles terug opstarten.” Onderzoek moet nu uitwijzen hoe de steenmarter - die het avontuur niet overleefde - binnen raakte. “Onze stations zijn hermetisch afgesloten. Mogelijk is het dier binnengeglipt toen een deur open stond tijdens een onderhoud.” Uiteindelijk bleef de stroomonderbreking vrijdagochtend beperkt tot een uurtje.
Dat het ook in de stroomcabines van Eandis kan foutlopen was de afgelopen week al driemaal te merken. Woensdagnacht veroorzaakte een kortsluiting aan een ondergrondse leiding in de buurt van de Eendrachtstraat en Bredestraat in Aalst om 22.45 uur al een panne in een omvangrijk gebied. Door ontploffingen in de cabine van Eandis achter de kerk van Erpe en op de hoek van de Steenweg op Dendermonde met de Molenkouterstraat in Hofstade ging vrijdagochtend omstreeks 0.30 uur en vrijdagavond om 23 uur het licht eveneens uit in een paar tientallen straten in Aalst en Erpe-Mere.
“In alle gevallen hebben we de elektriciteit zo snel mogelijk omgeschakeld en werden de defecten vervolgens hersteld. Het gaat hier echt om een ongelukkige samenloop van omstandigheden”, reageert David Callens van Eandis. De schade door de diverse pannes blijft door de nachtelijke tijdstippen en de relatief korte periodes heel beperkt. De netwerkbeheerders voorzien daarom ook geen tussenkomst. Wie toch schade op liep, neemt best contact met zijn brandverzekeraar.