Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Bouwdrogers gebruikt voor stoken van Wout’s ginMere - De zoektocht naar de perfect gedroogde kruidenmix voor een eigen gin bracht Wouter Dhondt uit Mere in zijn eigen magazijn. “Ik heb hier een magazijn vol bouwdrogers staan en die kunnen meer dan plakwerk uitdrogen”, lacht hij. De eerste proevers die eind vorige week in restaurant Gozar in Erpe Wout’s Gin proefden, hadden niets van lof voor het werk van de bouwdrogerverhuurder.

“Heel veel complimenten omwille van de zachte smaak en nog meer bestellingen waren het resultaat. Mijn verpakkingen zijn nochtans nog niet klaar, maar discussiëren was geen optie”, vertelt hij. Dhondt, afkomstig uit een familie van regionale jeneverstokers, ging niet over één nacht ijs vooraleer hij zijn eigen gin lanceerde. “Anderhalf jaar lang en negen brouwsels waren nodig voor ik tevreden was over de samenstelling, maar nu mag mijn recept er zijn”, klinkt het tevreden. Trots op zijn werk koos Dhondt een toepasselijke naam: Wout’s Gin. “Maar dat is vooral omdat hij zichzelf heel graag ziet”, lacht echtgenote Isabelle. Het etiket is overigens terecht. “In tegenstelling tot veel andere gins gaat het niet enkel over een eigen etiket. De komkommer, koriander en citrus worden met behulp van mijn drogers in mijn eigen magazijn in Mere in perfecte condities qua luchtvochtigheid en temperatuur gedroogd.” Het stoken zelf gebeurt bij Likowi in Verzele-Ruddershove. “Mijn gin wordt er vijf keer gedistilleerd tot een alcoholpercentage van 44°. Daarbij hebben we er op gelet dat de komkommersmaak perfect bewaard blijft. Een hele uitdaging.” De ambitie is overigens groot. “Lokaal is de interesse vandaag al indrukwekkend. Net ontving ik een bestelling van meer dan duizend flessen. Exporteren naar het buitenland moet op termijn zeker mogelijk zijn.” Bedoeling is nu om de gin deze zomer nog meer te promoten. “Daartoe richtte ik een gin-mobiel op waarmee ik deze zomer op heel wat evenementen en avondmarkten in de streek zal verschijnen.” Het opfleuren van privéfeestjes is eveneens een optie. “Op basis van het smaakpalet serveren wij onze gin met een half schijfje limoen, waardoor hij lekker en fris is, en de gele Fever Tree Indian Tonic. Door de zachte smaak is het eveneens mogelijk hem puur te drinken.” Wout’s Gin zal vanaf juli te koop zijn bij de plaatselijke handelaarsin flessen van een halve liter voor de prijs van 39,50 euro . “Het moet niet altijd streekbieren zijn”, knipoogt Wout. De bouwdrogers kennen overigens nog meer atypische functies. “Er is intussen ook een imker die met goed resultaat mijn machines gebruikt tijdens het slingeren van zijn honing. Wie weet wat er nog allemaal kan” , besluit Dhondt.

;