Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Erpe-Mere - De specialist in satellietcommunicatie Newtec is met de site in Erpe-Mere genomineerd voor de titel van 'Fabriek van de toekomst'. "Wij voeren al jaren een open beleid en maken werk van een organisatie in de richting van een nog modernere industrie", vertelt plaatselijk verantwoordelijke Guy De Winne.

De firma Newtec in de Joseph Cardijnstraat, verricht al jaren pionierswerk in de communicatiewereld. "Onze klanten zijn de Belgacom's en Telenet's van deze wereld. Dankzij de Newtec-technologie kijken wereldwijd 3 miljard mensen televisie", klinkt het. De firma heeft in Erpe-Mere een eigen fabriek met een 60-tal werknemers waarin naast Newtec-toestellen ook producten voor andere vooraanstaande technologiebedrijven geproduceerd worden. "Oorspronkelijk werden de onderdelen hier in het industrieterrein gemaakt door Cable Print. Na enkele overnames werd in 2002 de afdeling elektronica overgenomen door Newtec onder de naam Teamtec. Sinds 2008 varen

we volledig onder de vlag van het moederschip", licht manager Guy De Winne toe. Door de jaren heen onderging ook de werking van de fabriek een grondige metamorfose. "Bandwerk is hier niet meer te vinden. We werken met kleinere competentiecellen waarin de mensen vlot elkaars werk kunnen overnemen. Het werk is heel gevarieerd, wijzigt voortdurend en vraagt dus ook heel wat competenties en flexibiliteit. We maken hier dan ook meer dan 300 verschillende soorten halffabrikaten of onderdelen voor grotere producten."

Visuele werkomgeving

Om die reden is de interne communicatie heel belangrijk. "We doen er alles aan zodat onze mensen weten waaraan we werken, wat de te verwachten bestellingen zijn, of we op schema zitten en wat de kwaliteitsresultaten zijn." Op tal van plaatsen in de fabriekshal zijn dan ook schermen te vinden waarop iedereen over die zaken geïnformeerd wordt. "We merken dat die visuele werkomgeving voor een nog grotere betrokkenheid zorgt. Bij de recentste staking was het industrieterrein hier volledig afgesloten, maar toch kwam iedereen werken omdat ze wisten dat er een aantal belangrijke bestellingen in het vuur lagen." De nieuwe werkwijze zorgt ervoor dat de eigen lokale productie al jaren stand houdt. "Wij werken hier nauw samen met ontwerpers om prototypes te maken en te testen waardoor onze lokale aanwezigheid een hoge toegevoegde waarde heeft."

Investeren

Op termijn wil de firma ook de klanten betrekken in dat proces. "De laatste tien jaar is ons personeelsbestand met veertig procent gestegen en in 2015 investeren we hier in Erpe-Mere zowat een miljoen euro in nieuwe machines." Een investering die weliswaar niet meteen gepaard gaat met extra werkgelegenheid. "Eerder een garantie voor tewerkstelling en een bewuste keuze om duurzaam lokaal aanwezig te blijven, want op die manier kunnen we dankzij onze innovatieve productie en organisatie ook innovatieve producten blijven leveren", besluit de manager.

;