Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Buren van 'den Beirg' herbouwen verdwenen Sint-AntoniuskapelAaigem - Leerkrachten, professoren, gepensioneerden, bankbedienden en zelf kleinkunstzanger Jan De Wilde kuisten de voorbije weken eigenhandig de stenen van de afgebroken Sint-Antoniuskapel open 'den Berg' in Aaigem. Bedoeling is die kapel iets verderop opnieuw te bouwen. "Een kleine moeite om een mooie en rustgevende herinnering levend te houden", luidt het.

Het bewuste kapelletje moest recent baan ruimen voor een nieuwbouwwoning. "Ik had er enorm veel spijt van toen ik hoorde dat ons familiekapelletje moest verdwijnen", vertelt tachtiger Agnes Van de Steen. Het kapelletje werd dan ook opgericht voor haar vader en nonkel. "Omdat zij levend terugkeerden uit de Eerste Wereldoorlog." Het gezin telde nochtans drie zonen. "Maar de derde bleef thuis omdat hun vader erg ziek was. Hij overleed in 1915." Moeder beloofde naar aanleiding daarvan uit dankbaarheid een kapelletje te bouwen indien al haar kinderen de oorlog overleefden. "En ze hield woord." Rond 1920 moet het kapelletje opgetrokken zijn in veldhovenstenen met plaatselijke grond. Bijna honderd jaar lang vormde het kapelletje een belangrijke plek op 'den Beirg'. "Als er kinderen ziek waren of er een probleem was met de beesten werden kaarsen naar het kapelletje gebracht." Het verdwijnen van het kapelletje was triest. "Ik had nooit verwacht dat jonge mensen een kapelletje nog belangrijk genoeg zouden vinden om opnieuw te bouwen." Maar dat bleek wel het geval. Een twintigtal 'Berg'-bewoners waaronder ook kleinkunstenaar Jan De Wilde offeren een flinke portie vrije tijd op om het kapelletje autenthiek herop te bouwen.
"Een kleine moeite om dergelijk rustgevend landschapselement te bewaren", vertelt die. "Na de zorgvuldige sloop van het gebouwtje zijn we al verschillende avonden in de weer om de stenen te kuisen en klaar te maken voor hergebruik. Een hele klus, maar het brengt de buurt nog meer bijeen", vult bezieler Stijn De Smet aan. Samen met de hulp van velen konden ze zo ook aannemer en buur André De Wever overtuigen om het metselwerk op zich te nemen. Een uitgeweken Aaigemnaar die in Aalst de firma Metalclean heeft, renoveerde het hekwerk met poederlak en André Van DEn Bossche, de echtgenoot van Agnes, renoveerde het houten altaar waardoor het blinkt als nieuw en de gemeente Erpe-Mere subsidieert het project met 2.500 euro. "Alles is dus klaar om deze zomer met de effectieve bouw te starten, waardoor ons verdwenen kapelletje ongeveer 60 meter verderop een nieuwe start en een nieuw leven zal krijgen."

;