In augustus sprong Steffi nog een gat in de lucht toen ze tegen haar eigen verwachtingen in plots een gouden medaille haalde tijdens het drie minuten durende ‘Endurance Rope Skipping' op het Junior European Championship in het Duitse Idar-Oberstein. “Ik was al dolgelukkig dat ik na een junior provinciale en Belgische kampioenstitel naar Duitsland mocht, maar aan winnen had ik nooit gedacht”, vertelt de 13-jarige spring-in-‘t-veld. Meteen zette de meid zichzelf een volgende uitdaging: deelnemen aan het Junior WK in Zweden in 2016. “Geen eenvoudige opgave, want in onze sport is er afwisselend een EK en een WK. Om deel te nemen moet je je elk jaar opnieuw bewijzen.” Iets wat ook dit keer geen groot probleem bleek. Andermaal presteerde Steffi buitengewoon op het provinciaal en Belgisch jeugdkampioenschap. Daardoor reist ze op 27 juli naar Zweden om op 30 juli tegen de besten van de wereld te kampen. Gek als je weet dat het allemaal begon met touwtje springen op de speelplaats van gemeenteschool Schatteneiland in Burst. “Oorspronkelijk was springtouwen enkel voor de speelplaats en danste ik in Nieuwerkerken, maar toen ik in een blaadje reclame zag voor rope skipping leek het me - doordat het spectaculaire televisie opleverde - geweldig dat zelf te doen.” Uiteindelijk belandde ze bij Rope Skipping Locomotion in Zottegem. Als beginner trainde ze twee uurtjes in de week. “Na mijn eerste jaartje hoopte ik te mogen doorschuiven naar de gevorderden, maar ik kreeg meteen een plaatsje bij de mini’s om deel te nemen aan de competitie.” Het aantal springuren nam toe en uiteindelijk sneuvelde het dansen. “Met zes uren trainen per week was het niet meer te combineren en intussen studeer ik mijn tweede jaar Latijn aan het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Bevegem.” Een hele opgave, want twee dagen per week gaat het recht van de avondstudie naar de training. “Het is zwaar, maar ik vind het nog altijd geweldig”, vertelt Steffi. Dat touwtjesspringen makkelijk is, spreekt ze ook meteen tegen. “Het is veel oefenen en vooral heel pijnlijk. Als we op snelheid trainen gebeurt dat met ijzeren springtouwen. Missers tegen je benen leveren zo gegarandeerd stevige striemen op.” Net daarom bestaan er verschillende touwen.
Zeven springtouwen
“Zelf heb ik zeven exemplaren. Twee zwaardere blokjestouwen om op te warmen, een ijzeren speed-touw om gedurende 30 seconden alles te geven en een iets langer ijzeren touw voor de drie minuren omdat je daarbij toch wat omhoog komt en dus meer ruimte nodig hebt.” Verder heeft Steffi ook nog een gebroken touw met aan elk uiteinde een balletje. “Perfect om te zien en te trainen op de beweging die je maakt.” Tot slot is er nog een Freestyle touw om straffe kunstige toeren mee uit te halen en nog een touwloos met enkel handvaten om te oefenen op muziek.”
6 sprongen per seconde
Oefenmateriaal dat loont. “In Duitsland sprong ik met mijn rechtervoet 443 keer. Het touw passeerde dus dubbel zo veel onder mij.” Steffi is dan ook bijzonder snel. Op kortere oefeningen van 30 seconden haalt het meisje 6 sprongen per seconde. “Daarvoor krijg ik ook krachtvoer van mijn mama. Zij maakt me telkens pasta met Boursin, spekblokjes en gedroogde tomaatjes”, lacht de springkampioene. De volgende uitdaging nu is het Junior World Championship in Zweden. Een deelname die toch vrij kostelijk is. “Transport en verblijf voor mezelf en mijn trainster kosten ongeveer 2.000 euro.”, vertelt Steffi. Om dat bedrag in te zamelen trok ze net nog met de fiets door Aaigem om koekenpakketten van Corona Lotus te verkopen. “Die kosten 7 euro en bevatten 15 producten waaronder koeken, speculoos en speculoospasta.” Wie Steffi wil steunen, kan een pakket bestellen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .