De verhuis van de ketels waarin de drie Kwibus-varianten gebrouwen worden, was al een tijd aangekondigd. In 2010 waren er al plannen om te verhuizen naar de Vijverstraat in Mere, maar de groei van de brouwerij stak daar een stokje voor. “Op dat moment brouwden we duizend flesjes per maand, maar dat aantal liep heel snel op.” Het brouwen in ons land zit dan ook enorm in de lift. Net werd nog bekend gemaakt dat ons land opnieuw een 250-tal brouwerijen telt. Toen Danny startte waren er dat amper iets meer dan de helft. “Ons bier is heel erg gegeerd. Sinds kort lever ik aan Nederland en Indië.” Andere landen dienen zich eveneens aan. “Momenteel blijkt er ook interesse uit Frankrijk en er is ook steeds meer interesse in bier op maat waarbij mensen met een eigen recept mijn installatie gebruiken.” De verhuis en uitbreiding naar Klinkaard in Oordegem waren dan ook broodnodig en na meer dan een jaar voorbereiden zijn de nieuwe ketels eindelijk operationeel. “Er staat een volledig nieuwe brouwinstallatie. Die kwam met drie containers uit China en het pand zelf heb ik tijdens mijn vrije dagen zelf zo goed als helemaal opgeknapt.” Die vrije dagen zijn nochtans zeldzaam aangezien Danny ook nog steeds aan de slag blijft als glazenwasser. “Misschien komt de dag dat ik fulltime kan leven van de brouwerij die als hobby startte, maar voorlopig is het nog niet zo ver”, knipoogt hij. De capaciteit is intussen serieus gestegen. “Thuis brouwde ik op het einde 500 liter per week. Hier kan ik nu tot 10 à 12.000 liter per week gaan en ook het vullen gaat niet iets vlotter.” In de plaats van het handmatig flesje per flesje vullen staat er nu een professionele en volautomatische vulinstallatie van Duitse makelij. “Die doet 2.000 flesjes per uur. Een geweldige vooruitgang.” De investering voor de nieuwe locatie en installatie was niet gering, “maar op de bank brengt het geld toch niets op en lenen was nog nooit zo goedkoop.” Met de groei en verdere automatisering dreigen wel de zelfgetimmerde houten bakken, het handelsmerk van Brouwerij Danny, te verdwijnen. “De eerste duizend timmerde ik zelf en nadien lieten we er nog eens 500 maken. Helaas blijkt het hout niet zo stevig als de bakken buiten of in het nat gestaan hebben en voor het eerst blijken plastic bakken ook goedkoper.” De typische houten bakken zullen op termijn dus verdwijnen, maar de Kwibus-biertjes zullen meer dan ooit te zien zijn. “Zodra de degustatieruimte afgewerkt is, zullen we hier ook brouwerijbezoeken organiseren. Ik zie het hier helemaal zitten”, klinkt het enthousiast. De verhuis naar Oordegem is echter geen afscheid van Mere. “Oordegem is enkel in het weekend open, maar onze huiswinkel in de Kerkveldstraat blijft eveneens bestaan.” Zo blijft Kwibus haar roots toch nog enigszins trouw. Meer info via 053/83.58.95 en op www.brdanny.be.