De sfeer tijdens het afscheid van was ronduit vreemd. Pastoor Jan Coppens probeerde het immense verdriet, het lijden en de onbeantwoorde vragen in zijn dienst voor een bomvolle kerk een plaats te geven. “Het carnavalsgedruis was nog volop bezig toen bekend raakte wat er met Sofie gebeurde. Het feestgedruis verstomde en plots kwam de dagelijkse sensatie heel dicht bij”, opende de man de uitvaartplechtigheid. De moeilijke situatie ging hij evenmin uit de weg. “We worden geconfronteerd met een immens verdriet, vragen over het waarom en het wie. Net als in eeuwenoude verhalen is een mens zoals ons verantwoordelijk voor wat met Sofie gebeurde. Dergelijke daad mag en kan niet in het luchtledige blijven.”
Enige persoonlijke en emotionele moment was toen het 8-jarig dochtertje Selina het kaarsje op de kist van haar mama aanstak waarna twee nichtjes bloemen en haar klasgenootjes zelfgemaakte sterretjes op de kist plaatsten. Het meisje zat de rest van de viering naast haar papa rechts van de kist terwijl aan de linkerzijde de ouders en broer van Sofie zaten. Leerkrachten en directie van de Sint-Jozefschool, waar het dochtertje in het tweede leerjaar zit, lazen enkele teksten voor. Inbreng van familie of vrienden was er niet. Pastoor Coppens herinnerde Sofie wel als een lieve onopvallende vrouw en mama die iedereen kende. Dat de uitvaart vreemd zou verlopen, was niet te vermijden.
De twijfel en onduidelijkheid over de rol van de partner maken het voor iedereen – niet in het minst voor de man zelf, zijn dochtertje en de familie – bijzonder moeilijk. Net daarom werd er voor gekozen om niet voor de gebruikelijke begroeting van de familie te zorgen. Of de man samen met zijn dochter en haar klasgenootjes de kerk betrad en verliet via de sacristie om verwijtende en vragende blikken te vermijden of op verzoek van de ouders van Sofie is niet duidelijk. De afscheidsdienst stond in elk geval volledig in het teken van dochtertje Selina die haar mama enorm mist. Op het boekje stond een grote zelfgemaakte tekening van haarzelf met haar mama met heel wat hartjes. Een gelijkaardige tekening stond ook gedrukt op de rugzijde van het rouwprentje. Een echt afscheid was de dienst echter niet.
“Al hield je nog zoveel van het leven, je had het niet in eigen hand. Ongevraagd moest je het verlaten en wij staan machteloos aan de kant. We kunnen helaas geen afscheid nemen”, stond in het nagedachtenisprentje. Er zijn dan ook nog te veel onbeantwoorde vragen. De timing van het vtm-programma Faroek, waarbij op de vooravond van de begrafenis heel wat gruwelijk details bekend werden gemaakt, was dan ook bijzonder ongelukkig. Toch zou de oproep naar getuigen in dat programma al resultaat opgeleverd hebben. "Na de uitzending zijn intussen al verscheidene bruikbare tips binnengelopen en die worden momenteel geanalyseerd", vertelt parketwoordvoerster Caroline Jonckers.
"Over hoeveel tips het exact gaat, kan ik niet in detail treden. Maar we blijven iedereen aanmanen om alle filmpjes, foto's of selfies van die bewuste zondag tijdens Aalst Carnaval goed te bekijken. Elk beeld waarop Sofie mogelijk te zien is, kan voor een doorbraak zorgen in het onderzoek." Wie denkt te speurders te kunnen helpen, kan contact opnemen via het gratis nummer 0800/30.300.