Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Een bank per vijfhonderd inwonersMere - Het aantal bankkantoren in Mere, deelgemeente van Erpe-Mere, spartelt al bijna twintig jaar zo goed als ongeschonden doorheen de talrijke bankenfusies. Half januari opent VDK spaarbank op de vijfhoek een nieuw kantoor waardoor er per vijfhonderd inwoners een bankkantoor te vinden is.

Terwijl deze maand in het Vlaams-Brabantse Zichem het laatste bankkantoor met geldautomaat de deuren sloot en inwoners er voortaan kilometers ver moeten om geld af te halen, krijgt Mere er nog een bankkantoor bij. Daardoor zullen er in 2015 tien banken te vinden zijn voor ongeveer vijfduizend inwoners. Ter vergelijking: Zichem telt ongeveer zesduizend inwoners. Het aantal banken in Mere is dan ook indrukwekkend als je weet dat vandaag na de talrijke bankfusies in België maar ongeveer 7.600 bankkantoren, dat is ongeveer 1 per 1.500 inwoners, te vinden zijn.

Mere zit met tien banken op een gemiddelde van één kantoor per verfhonderd inwoners en dat is merkwaardig genoeg het niveau van 1993 toen de fusiegolf nog moest losbarsten. Van de grootbanken verdween enkel Bacob uit het straatbeeld waardoor Mere nooit een Dexia en vandaag ook geen Belfius kantoor heeft. De overige grootbanken ING, KBC en BNP Paribas Fortis zijn er wel te vinden. Ook de grootste kleine bank Argenta heeft er sinds enkele jaren een vaste stek. Verder zijn Axa Bank, Bpost bank, Record Bank en het minder gekende Ergo aanwezig. Crelan, de recentste samenvoeging van Landbouwkrediet en Centea, was korte tijd actief maar huisvest nu een tweede kantoor van Axa. Fintro is evenmin te vinden in Mere.

“Bij ons past dit nieuwe kantoor volledig in onze uitbreidingsstrategie. Tot 2003 was er een herenakkoord met Bacob, maar door de fusie tot Dexia het huidige Belfius, zetten we vol in op groei”, vertelt Frank Bruggeman van VDK Spaarbank. De keuze voor Mere is eerder toevallig. “Ons uitbreiding gaat als inktvlek over Oost- en West-Vlaanderen en bereikte intussen al Antwerpen. Momenteel hebben we al 15 kantoren buiten ons natuurlijk habitat van Gent-Eeklo en we merken dat klanten een lokaal kantoor heel belangrijk vinden. Uiteindelijk leggen de sluitingen bij de andere financiële instellingen ons daardoor geen windeieren, maar krijgen we vlot extra marktaandeel.”

Burgemeester Hugo De Waele (CD&V), zelf gepensioneerd werknemer van het huidige BNP Paribas Fortis, bekijkt de evolutie met gemengde gevoelens. “We zijn een relatief rijke gemeente waar het gemiddeld inkomen van de inwoners tamelijk hoog ligt”, vertelt hij. De keuze van de banken voor Mere vindt hij niet echt onlogisch. “Naast Burst en Erondegem is Mere het eigenlijk het echte handelscentrum van Erpe-Mere. Dat is goed voor Mere, maar voor inwoners van Erpe, Aaigem, Bambrugge, Ottergem en Vlekkem zijn banken en geldautomaten steeds verder weg te zoeken. Een bank daar zou wellicht voor een grotere dienstverlening kunnen zorgen, maar het is positief dat onze gemeente het duidelijk goed doet.”

;