Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

ImageErpe-Mere/Lede - Het industrieterrein van Erpe-Mere is maandag kort na 3.00 uur ’s ochtends afgesloten door verschillende stakingspiketten. “We hebben alle drie de ingangen geblokkeerd, maar laten werkwilligen wel te voet door”, vertelt Bjorn De Smet van het ABVV. De parking van het Aldi-warenhuis en de parkeerstroken langs de Oudenaardsesteenweg stonden maandag al heel vroeg vol met wagens.

Een mix van vakbondsmilitanten die het industrieterrein kwamen afzetten en werkwilligen die te voet naar hun bedrijf trokken, lieten hun wagen in de buurt achter. “Vorige keer hebben we ons eigen bedrijf geblokkeerd, maar nu komen we hier ondersteunen”, vertellen enkele arbeiders van Inex uit Bavegem. Andere delegaties zijn afkomstig van bedrijven op het geblokkeerde industrieterrein. Zo is er steun van het distributiecentrum van Aldi, Corelio Printing, Du Caju, Vanelor en La Lorraine. Ook arbeiders van Rendac en Sanorice zakten af naar Erpe-Mere.

Industriezone volledig afgesloten door stakers“We herlokaliseren ons, zodat niet altijd dezelfde plaatsen getroffen worden.” Over stoppen met actie voeren, wordt niet gedacht. “We zijn klaar om nog 10 weken verder te doen”, klinkt het. Om vol te houden werd krachtvoer aangevoerd: 120 braadworsten en spek met eieren. Een van de mensen die vanmorgen toch aan het werk gingen, is de jonge Eline Steenhout uit Sint-Lievens-Esse. Zij trok te voet langs het piket naar de burelen van Aldi. “We waren verwittigd, maar ik ben blij dat ze me toch door laten”, vertelt ze. Dirk Lauwreys hoopte langs de Dokkestraat uit Ottergem op zijn werk bij Garmat te raken. “Met de wagen lieten ze me niet door, maar te voet raak ik er wel”, vertelt die. Op die plek staat Frank Minoodt achter een vuurton. “Ik ben 54, werk sinds mijn 17 en heb geen dag gedopt. Het schrappen van de landingsbanen en het optrekken van de pensioenleeftijd komt dan ook hard aan.” Doordat ook die toegangsweg afgesloten is, staat ook in de Rijkhofstraat tientallen wagens van werkwilligen geparkeerd.

ImageTot slot werd ook actie gevoerd aan het psychiatrisch ziekenhuis Zoete Nood Gods in de Reymeersstraat in Lede. Daar legden alle arbeiders het werk neer. Bij de verpleegkundigen was er minder actiebereidheid. “We draaien hier uiteindelijk bijna permanent op minimumbezetting. Onze verpleegkundigen willen de patiënten niet in de steek laten of hun collega’s met nog meer werk opzadelen”, vertellen vakbondsafgevaardigden Christine Van Mighem (BBTK), Martine Vandenbroecke (AC) en Roos Netens (ACV). De actie hier beperkte zich tot het uitdelen van koffiekoeken en een flyer aan de werkwilligen. Bij transportfirma De Ras langs de Hoogstraat bleef 90% van de Lijnbussen binnen. De rest van het bedrijf werkt normaal.

;