De opvallende kerstverlichting van het huis van Wifried en Bjorn Minoodt langs Hazelbeek in Aaigem zou dankzij een eigen generator niet doven bij een eventuele blackout. Toch volgen ze al maanden met argusogen de polemiek ronde de aangekondigde stroompannes. "We zijn blij dat er uiteindelijk geen afschakeling zal gebeuren. Beeld je in dat iedereen in het donker zou zitten terwijl hier alle verlichting blijft branden. Dat zou toch wel genant zijn", klinkt het. Voor het aanbrengen van de verlichting, een karwei waar vader en zoon bijna twee maanden mee bezig zijn, werd dan ook uitvoerig geïnformeerd.
"Ondanks dat we in onze eigen elektriciteit voorzien, ben ik toch bij de burgemeester geweest om zeker te zijn dat we geen boete riskeerden. Al die voorbereidingen doe je niet indien de lichtjes niet mogen branden, maar gelukkig stelde de man ons gerust." Daarop werd het karwei dat zich al bijna twintig jaar lang herhaalt langs Hazelbeek opgestart. "We hebben jaren het aantal lichtjes uitgebreid, maar de laatste jaren vervangen we de defecte delen door led-verlichting." Ook dit jaar werden twee energievretende slingers aan de zijkant van het huis vervangen. "Daardoor hebben we in plaats van twee maal 1.000 Watt, maar tweemaal 35 Watt nodig", vertelt Bjorn. Een investering die de familie 800 euro kost.
"Twee tot drie keer zo veel als gewone kerstverlichting en wie weet hoe lang onze verlichting niet moet branden om dat terug te verdienen", vraagt vader Wilfried zich af. Het verbruik van de kerstverlichting, die dagelijks van half vijf tot rond tien uur 's avonds brandt, neemt nochtans af. "Vorig jaar gebruikte onze generator nog twintig liter benzine per dag en nu schommelt dit rond de zestien liter per dag." De lichten doven of niet meer uithalen blijkt geen optie. "Voor mezelf zou het niet meer hoeven, maar Bjorn houdt vol en dus kroop ik net nog zeven meter hoog de ladder op om gaten te boren om onze kerststerren op te hangen", lacht Wilfried. "De mensen rekenen er nu eenmaal op en door de ligging van ons huis geven al die lichtjes een prachtig tafereel", vult Bjorn aan. Toch vergt de kerstverlichting ook opofferingen.
"Veiligheidshalve is er altijd iemand thuis en 'van dienst' wanneer de lichten branden. In onze beginjaren hebben we gesmolten stopcontacten gehad en met al die elektriciteit is er toch altijd een risico." Defecten worden ook zo snel mogelijk hersteld. "Wanneer de zes knoppen van de generator worden ingeduwd volgt een inspectieronde. Alle lichtjes moeten branden en zo niet hersteld of vervangen worden." Om elke automobilist op het geweldige tafereel te trakteren zal dat karwei zich nog tot Driekoningen dagelijks herhalen tot de kerstverlichting opnieuw wordt opgeborgen. "En vanaf dan beginnen we opnieuw af te tellen naar de volgende kerstperiode", besluiten vader en zoon.