Dat door de tweespalt van beide betrokken gemeentebesturen ook de eensgezindheid tussen de actievoerders uit Vlekkem enerzijds en Vlierzele anderzijds zou wegvallen, spreekt Van Royen tegen. “Wij staan nog steeds op één en dezelfde lijn”, klinkt het duidelijk. Burgemeester Hugo De Waele (CD&V) van Erpe-Mere stelt vast dat “iedereen stilaan voor zichzelf rijdt”. Boos is hij niet, maar wel wat ontgoocheld. “Iedereen moet voor zichzelf kijken wat hij doet, maar wij stellen vast dat het toch vooral Vlekkem is dat zwaar zal getroffen worden.”
Het actiecomité betreurt dat de gemeenten geen blok vormen. “Tijdens de gemeenteraad van Erpe-Mere werd nog opgeroepen om met alle betrokken gemeenten langs de snelweg een blok te vormen en dan gebeurt nu dit. Nadat we eerder al een mes in de rug kregen van de provincie. Nadat ze eerst milieuregels opstellen waardoor dit gebied sowieso uitgesloten was, kiezen ze ons toch uit als inplantingsplaats en dan gebeurt nu dit. Wij blijven echter bezwaren indienen”, klinkt het.
De bewoners van Vlekkem en Vlierzele kijken ook al verder vooruit. “We hebben intussen al begrepen dat de overlast wellicht niet beperkt zal blijven tot de windturbines. Omdat het elektriciteitsnet absoluut niet voorzien is voor het wegvoeren van de elektriciteit moet ook daarvoor geschikte infrastructuur komen. Het goedkoopste alternatief daarvoor zijn bovengrondse pylonen. We blijven dus bijzonder alert en kritisch”, klinkt het strijdvaardig.