Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Bisdom zegt “neen” tegen parochiale serviceflatsErpe-Mere - De plannen van de kerkfabriek van Sint-Pietersbanden Erondegem om samen met het OCMW van Erpe-Mere assistentiewoningen te bouwen, moeten opgeborgen worden. Het bisdom stelde zijn veto tegen het “niet sacrale” project. De goede bedoelingen van de kerkfabriek van Erondegem ten spijt, zal er dan toch geen sociaal woonproject gerealiseerd worden op de boomgaard in de Kuilstraat.

“De kerkfabriek contacteerde ons nochtans zelf nadat ze door de verkoop van enkele gronden verschillende miljoenen euro's in kas hebben. Ze wilden die gelden graag sociaal ten dienste stellen door samen een serviceflatproject met assistentiewoningen te realiseren”, vertelt OCMW-voorzitter Dirk De Rouck (CD&V). Ondanks de vergevorderde plannen wordt de kerkfabriek nu door het bisdom teruggefloten. “Het bisdom heeft er een probleem mee dat de kerkelijke gelden via een samenwerkingsovereenkomst een sociale functie krijgen”, klinkt het. Een merkwaardige redenering. Tal van kerkelijke vzw’s staan in voor scholen, ziekenhuizen, serviceflats, alsook rust- en verzorgingstehuizen.

“Breekpunt is dat de kerkfabriek de uitbating liever aan ons had overgelaten terwijl ze wel voor de infrastructuur wou zorgen.” De kans dat het project ooit nog gerealiseerd wordt, lijkt bijzonder klein. Het OCMW blijft met een financiële kater achter. “Met het oog op de realisatie zijn we lid geworden van Solva. Zij onderzochten de haalbaarheid al, maakten schetsen en hadden al contacten met de brandweer. Er waren dus al heel wat kosten gemaakt”, klinkt het. De kerkfabriek van Sint-Pietersbanden lijkt zich echter neer te leggen bij de beslissing van het bisdom. De verhoopte extra sociale woningen om te voldoen aan de wettelijke vereisten, lijken dus alweer iets verder af.

“De nieuwe wijk in de Ninovestraat in Burst zorgt wel voor een iets groter sociaal aanbod, maar we hebben nog een hele weg te gaan”, reageert schepen Reinold De Vuyst (N-VA). De man vindt dan ook dat Erpe-Mere lid moet worden voor een Sociaal Verhuurkantoor om op die manier het sociaal aanbod te verhogen. Een piste die De Rouck, die vanuit het OCMW voor de centen zou moeten opdraaien, maar deels ziet zitten. “Dergelijk lidmaatschap zou inderdaad kunnen helpen, maar het OCMW heeft daar vandaag onvoldoende financiële middelen voor. Temeer daar de werkingsmiddelen die het OCMW van de gemeente krijgt, dit jaar fors werd ingekrompen. Indien men dergelijk lidmaatschap wil, zal de gemeente er ook voor moeten betalen en ons dus extra middelen geven”, klinkt het alvast.

;