“Het idee ontstond tijdens een les politieke en sociale media toen we beseften dat mensen onvoldoende of toch zeker onvoldoende evenwichtig geïnformeerd worden”, vertelt Dries. Toen een collega student opperde daaraan iets te doen, sprong hij, samen met nog andere studenten uit de richtingen journalistiek, politiek en informatica op de kar. “Ik begrijp dat de klassieke media bepaalde zaken stevig uitvergroten en andere zwaar onderbelichten. Zij hebben daar hun redenen voor, maar dat betekent niet dat wij ons daar moeten bij neerleggen.”
Een idee dat de uiteindelijke groep van veertien studenten volledig onderschreef. “Samen hebben we op eigen initiatief een website gelanceerd waarop in mensentaal wordt uitgelegd waarvoor er eigenlijk verkiezingen zijn, hoe je precies kan stemmen en welke bevoegdheden waar zitten.” Naast die algemene achtergrond, die op een heel begrijpelijke manier geformuleerd is, werden ook alle kandidaten per partij gelijst.
“Het zwaarste werk was echter het begrijpbaar maken van de verkiezingsprogramma’s.” De studenten verdeelden de partijen die overal opkomen per lottrekking en maakten voor elke partij een samenvatting van het kiesprogramma gegroepeerd in logische thema’s. “Daar zitten heel wat zaken in waar mensen zich niet van bewust zijn en die in de klassieke media nauwelijks aan bod komen”, klinkt het. Dat het initiatief aanslaat is duidelijk. “We zijn nog maar een paar dagen in de lucht, maar zien al dagelijks 5.000 bezoekers op onze website www.kieskameleon.be.”