“Uit de officiële cijfers van het CSD Dendermonde blijkt dat steeds meer criminelen Erpe-Mere aan doen”, klinkt het bij de politie. Omwille van die opvallende stijging werd de voorbije jaren nochtans al fors geïnvesteerd. “Omdat de aanwezigheid van een op- en afrittencomplex van de E40 van Erpe-Mere een geliefd en makkelijk doelwit maakt, werden al camera’s met automatische nummerplaatherkenning aan het op- en afrittencomplex geïnstalleerd." Die camera's werden eind 2012 in gebruik genomen maar zorgden niet voor de verhoopte daling van het aantal inbraken op lange termijn.
"In 2012 daalde het aantal effectieve woninginbraken van 86 in 2011 naar 59, maar in 2013 was er opnieuw een stijging tot 95." Om die reden schakelt de politie sinds kort een versnelling hoger. "Sinds dit voorjaar worden intensieve inbraakacties gehouden waarbij onder andere tijdens de avondspits alle voertuigen aan een controle onderworpen worden. Verdachte voertuigen worden daarbij grondig doorzocht”, klinkt het nog. Sinds deze maand kan de politie ook rekenen op extra agenten van de federale steundiensten om die controles nog verder op voeren.
“De inbraken zijn een absolute topprioriteit”, luidt het. De politie onderzoekt eveneens of er interesse is voor het oprichten van Buurtinformatienetwerken, de zogenaamde BIN’s. “Indien daarvoor interesse is, zullen we zeker ondersteuning bieden.” Ook het gemeentebestuur van Erpe-Mere doet haar duit in het zakje. “We hebben net een subsidie in het leven geroepen om mensen die inbraakbeveiliging aanbrengen financieel te ondersteunen. We koppelden die subsidie ook aan het bezoek van een preventieadviseur van de politie”, vertelt burgemeester Hugo De Waele (CD&V).
Tot slot is ook de hulp van de bevolking van onschatbare waarde. “Het is onmogelijk op elke straathoek een agent te zetten, maar mensen die iets verdacht zien moeten niet twijfelen en meteen het nummer 101 bellen. Vaak horen we nadien dat er een verdachte wagen in de straat gezien werd, maar dan is het meestal al te laat.”