Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Artisanale producten met biertoets zitten in de liftErpe-Mere/Haaltert - Brouwer Danny Hoffelinck uit de Kerkveldstraat in Mere heeft een nieuw artisanaal bierproduct ontworpen. Na het eerdere Kwibusbrood, naar het gelijknamige biertje, is er nu ook smout met biersmaak. "Geweldig toch om oude recepten terug tot leven te wekken", klinkt het enthousiast. Twee slagerijen uit de regio zorgen voor de verfijning en verkoop.

Een typische bierbrouwer is Danny Hoffelinck allesbehalve. Als glazenwasser en wijnsommelier begon hij enkele jaren terug eerder toevallig bier te brouwen. "Dat viel in de smaak en ondertussen maak ik hier maandelijks twee brouwsels van 500 liter", klinkt het. Maandelijks worden gemiddeld 3.000 flesjes bier gebotteld en die worden allemaal zonder uitzetter aan de man gebracht. "Alle verkoop gebeurt vanuit ons huis." In tegenstelling tot de De Glazen Toren, die andere ambachtelijke brouwerij in Mere, blijven alle Kwibus-bieren in de buurt.

"De volumes zijn te klein voor export, maar op recepties, feestjes en in tal van kleinere zaken is Kwibus in zijn blonde, bruine en tripel variant te vinden." Na een eerder experiment vorig jaar met een eigen bierbrood, bedacht Danny alweer iets nieuw. "Mijn vrouw lust geen boter, maar wel smout. Tegenwoordig wordt dat bijna niet meer gebruikt en eigenlijk is het ook vrij smaakloos", vertelt Danny. Zo groeide het idee om smout op smaak te brengen met Kwibusbier. "Aangezien het Kwibusbrood nog steeds verkocht wordt en Belgische bieren in de lift zitten, ging ik aan het experimenteren met deze vergeten smaak."

Uiteindelijk maakte Danny met elk van zijn drie bieren een ongefilterde smout. Na een kritische smaakproef bleef enkel de variant van de donkere Kwibus behouden. "Die bevat gebrande mout waardoor de kruidige fumé ook in het smout te proeven is." Naast zijn eigen brood heeft Danny nu ook iets om er op te smeren. Nieuwe smaakexperimenten zijn voorlopig niet op komst. "Om ons huis ietwat biervrij te krijgen, kochten we een loods langs Klinkaard in Oordegem voor de brouwactiviteiten." De verhuis is nog voor dit jaar en de  capaciteit zal er danzkij een nieuwe installatie meteen verdubbelen.

"Een serieuze investering, maar we zijn nog te jong om te rentenieren", knipoogt Danny. Stoppen als glazenwasser zit er niet in. "Het brouwen blijft een hobby die bij slecht weer ideaal te combineren is met mijn hoofdberoep. Gezien de investering zou daarmee stoppen ook geen goed idee zijn", klinkt het nog. Wie het stilaan vergeten gegane smout in de bijzonder Kwibusvariant met vleesrestjes wil proeven, kan terecht bij slagerij Johan in de Hoogstraat in Haaltert en bij slagerij De Cock in de Stationsstraat in Aaigem. "Zij verfijnden mijn oorspronkelijk recept waardoor het resultaat nog beter is."

;