Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Zware kranen voor afbraak schoorsteen De GraevesmolenMere - De sloop van de 22 meter hoge schoorsteen van de De Graevesmolen in de Bosstraat in Mere is donderdag gestart. De schoorsteen werd eerder deze maand onherstelbaar beschadigd door een blikseminslag. "We breken hem steen per steen af om zo veel mogelijk materiaal te recuperen. Want omdat de schouw geklasseerd is, moet ze nadien weer opgebouwd worden in hetzelfde materiaal", zegt de werfleider.

Een blikseminslag reet de schoorsteen van boven tot onder volledig open. Het risico was dan ook groot dat de pijp, die destijds gebruikt werd toen de maalderij nog aangedreven werd door een stoommachine, een volgende storm niet zou doorstaan. De verzekeringsmaatschappij wilde dan ook dat de schoorsteen zo snel mogelijk naar beneden gehaald werd om schade aan derden te voorkomen. Dat was tegen de zin van Molenzorg Vlaanderen. Die organisatie oordeelde dat de bakstenen schoorsteen wel hersteld kon worden zonder die eerst af te breken. Gisteren vorderde de firma Fr. Eyckmans uit Antwerpen, een bedrijf dat niet anders doet dan fabrieksschouwen afbreken en plaatsen, een grote kraanwagen op om de afbraakwerken te starten.

"Omdat de schouw een beschermd monument is, moeten we zorgvuldig te werk gaan", steekt werfleider Jos Vleugels van wal. "Daarom moeten we het bouwwerk steen per steen slopen. Daarna worden alle bruikbare stenen opgekuist en die gebruiken we om de schouw weer op te bouwen. Ik hoef er geen tekening bij te maken dat zoiets een werk van lange adem wordt." Als de schoorsteen heropgebouwd is, zal er ook een bliksemafleider op worden geplaatst, om een nieuwe inslag te vermijden. Deze week werd reeds de helft van de schoorsteen gesloopt.

"Het deel dat dreigde in te storten, is afgebroken. Nu ruimen we eerst de brokstukken op en vervolgens plaatsen we een buizenstelling tegen het restant van de pijp en gaat het slopingswerk verder. De vier meter hoge voet, waarop de pijp staat, mag blijven maar moet ook gerestaureerd worden." Eigenaar Roger Boxstael liet meteen na de blikseminslag weten dat hij geen zin had om op te draaien voor de restauratiekosten van het oude bouwwerk. "Maar daar hoeft de man zich geen zorgen over te maken. Het is Monumentenzorg en de verzekerering die de kosten op zich nemen", stelt Vleugels de eigenaar gerust.

"Hoe hoog dat bedrag gaat zijn, weet ik nog niet. Na de afbraak wordt aan de hand van opmetingen en foto's die genomen zijn, een plan opgemaakt. Pas dan zal het totale kostenplaatje gekend zijn. Maar dat het om een smak geld gaat, is nu alduidelijk", besluit de werfleider. De afbraak van de schoorsteen lokte heel wat kijklustigen naar de Bosstraat. Velen hadden een fototoestel bij om gauw nog een beeld te schieten van de eeuwenoude schouw. De aanvoer van de grote kraan en het materiaal zorgde 's morgens voor zodanig veel verkeershinder dat de politie werd opgetrommeld om het verkeer in goede banen te leiden.

;