Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Erpe-Mere - De CD&V/N-VA-coalitie van Erpe-Mere stelt zich als voornaamste doelstelling voor de komende vijf jaar om van Erpe-Mere een nette gemeente te maken en de belastingsdruk beperkt te houden. "Uiteindelijk is dat wat onze inwoners het belangrijkste vinden", aldus burgemeester Hugo De Waele (CD&V).
Oppositiepartijen Open Vld en sp.a reageerden ontgoocheld.

Naast de reeds aangekondigde en op til zijnde projecten zoals voor 200.000 euro werken aan de vijver in het domein Steenberg, en de bijdrage van 400.000 euro aan de heraanleg van de Stationsstraat en de omgeving van de kerk in Burst in 2015 staan er in Erpe-Mere weinig grote investeringen op stapel. Het gemeentebestuur heeft wel enkele ambities, maar die zijn allen weinig concreet waardoor de realisatie ervan bijzonder twijfelachtig is.

Verder wil de gemeente de oprichting van BuurtInformatieNetwerken (BIN's) in de strijd tegen inbraken steunen, buurten en pleintjes uitrusten met speeltuigen, zitbanken en mobiele ontleenbare sportinfrastructuur zoals een speelbox en onderzoeken of een eigen bijkomend kinderdagverblijf een oplossing kan bieden aan de blijvende nood voor kinderopvang. Ook wordt een voorzichtige opening gelaten naar een betere huisvesting voor de lokale politie, maar daarvoor moeten ook de buren van Lede hun steentje bijdragen.

Om de zwervuilproblematiek aan te pakken wil men voortaan verenigingen inschakelen door die subsidies te geven voor zwerfvuilacties. "Wij kiezen voor een behoud, opwaardering en goed onderhoud van het huidige aanbod van onze huidige gebouwen", klinkt het. Zo wil de gemeente de opbrengsten van de verkoop van vier leegstaande pastorieën gebruiken om de ontmoetingscentra te renoveren en te verbeteren.

Open Vld en sp.a betreurden dat, vooral in Erpe en Bambrugge, niet gekeken werd om de leegstaande pastorieën een andere bestemming te geven. "In Erpe is de nood voor verenigingen heel hoog. Het is teleurstellend dat daaraan niets gedaan wordt ondanks eerdere beloftes over het oud-gemeentehuis", stelde Marc De Lat. De man hekelde ook dat de verkopen van de pastoriën, de gronden in de KMO-zone en de meeropbrengst van 1,5 miljoen euro uit belastingen nauwelijks benut worden. Volgens Anja Vanrobaeys (sp.a) staat het bestuur stilaan in een onhoudbare spreidstand.

"Enerzijds wordt meer groen rond Steenberg gekocht, maar anderzijds willen jullie hier een polyvalente zaal bouwen. Het wordt dringend tijd om knopen door te hakken want nu blokkeert die onzekerheid een degelijke vooruitgang." De politica waarschuwde er voor dat besparen, ook op personeel, een kostprijs heeft naar kwaliteit. "Zeker op langere termijn dreigt dit de kwaliteit van de dientverlening naar beneden te halen." De oppositie kon zich wel volmondig vinden in de keuze om de belastingen ongewijzigd te laten.

;