Achteraan in de kerk van Bambrugge wordt momenteel hard gewerkt aan de inrichting van een afgesloten vergaderlokaal. “Een noodzakelijke ingreep, want we moeten de kerkfabriek ten allen tijde een vergaderplek kunnen aanbieden”, vertellen burgemeester Hugo De Waele en schepen van openbare werken Marleen Lambrecht (CD&V). Momenteel kunnen kerkfabriek en catechese nog terecht in de pastorie. “Die staat echter leeg omdat er geen residerende pastoor meer is. Er is dus eigenlijk geen noodzaak meer om de pastorie te behouden”, aldus de burgervader. Over een eventuele verkoop kan die zich echter niet uitspreken.
“De pastorie is eigendom van het OCMW”, klinkt het vaag. Toch is duidelijk dat gemeente, en dus ook het OCMW, een extra kostenverslindend gebouw liever kwijt dan rijk zijn. “En dat is jammer”, reageert kinesist Jean-Pierre Haesaert. “De laatste jaren hebben politici die niets met ons dorp te maken hebben hier voor een echte uitverkoop gezorgd. Zo werden de gemeentelijke jongensschool en de kloosterschool al verkocht. Het voetbalterrein konden we maar nipt redden en voor de Sint-Annazaal vonden we gelukkig ook tijdig een oplossing. Ik vraag dan ook dat de gemeente dit laatste stukje patrimonium zelf behoudt en niet verloren laat gaan”, klinkt het.
Een smeekbede die weinig effect heeft. “Het renoveren van alle pastorieën om die vervolgens voor 10 euro te verhuren is onbetaalbaar”, reageert burgemeester De Waele. “Het nieuwe lokaal in de kerk is overigens heel degelijk ingericht. Het bestaat uit twee verdiepingen zodat ook het archief kan opgeslagen worden, we zorgden voor verwarming, water, een toilet en een keuken waardoor het toch een mooi alternatief is. Die werken kosten ons 42.000 euro. Bovendien is er ook nog de Sint-Annazaal”, klinkt het bij gemeentebestuur.
Bij de kerkfabriek reageert voorzitter Marcel De Meester gematigder. “We begrijpen dat onderhoud en renovatie te duur zijn, maar betreuren wel de beslissing om de pastorie te verkopen.” De Meester wijst er ook op dat de Sint-Annazaal geen gemeentelijk gebouw is. “Elke deelgemeente heeft een gemeentelijk gebouw waar iets kan georganiseerd worden, maar in Bambrugge kan dat blijkbaar niet. Verenigingen zouden nochtans dankbaar gebruik maken van de pastorie.”
Oppositiepartij Open Vld juicht de voorbereidingen om de Bambrugse pastorie te verkopen wel toe. “Volgens ons is dat de enige juiste beslissing om te besparen. Toch vinden we kostprijs van 1.000 euro per vierkante meter voor de inrichting van een lokaaltje in de kerk een dure grap en allesbehalve spaarzaam”, aldus Open Vld-fractieleider Marc De Lat. Misschien een magere troost, maar het Gemeentelijk Administratief Centrum Steenberg, teven het grootste gemeentelijk patrimonium, bevindt zich wel nog op grondgebied van Bambrugge.