“Omdat het onrealistisch is de afvoer tot aan de Schelde te verbreden, opteren we er voor het water af te remmen, zodat het minder snel doorstroomt, en op te houden zodat er verderop geen problemen ontstaan. 100% bescherming garanderen kunnen we echter nooit”, vertelt De Winne. Voor de Molenbeek zal dat ophouden concreet gebeuren door de inrichting van twee overstromingsgebieden of wachtbekkens met een gezamenlijke capaciteit van 100.000 kubieke meter, goed voor een enorme regenbui waarbij acht uur lang duizenden liters per minuut uit de lucht komen. “Een eerste vierkant bekken is voorzien ter hoogte van de Callebautdreef in het Ketenveld in Borsbeke. Een tweede langgerekter komt er tussen de Callebautdreef en de Biezestraat, in de volksmond ‘de plank’ in Burst.” Dat betekent dat de Callebautdreef ingesloten komt door twee enorme wachtbekkens.
“Dat zal ongetwijfeld raar doen, maar er is geen enkele reden tot paniek”, vertelt Eddy Eylenbosch van het studiebureau dat de plannen tekende. “De wachtbekkens zullen gevormd worden door op het diepste punt van de beekvallei een soort dam te maken. Op die manier zal het te veel aan water dat veiligheidshalve niet via de beek wordt afgevoerd langzaam aan die kant opgespaard worden. Het volledig vullen van een wachtbekken gebeurt slechts één of twee keer in een mensenleven.” Voor de Callebautdreef zal er stroomopwaarts een enorme dijk, aan de voet 10 meter breed en op het hoogste punt 4 meter breed, met een hoogte van 2,21 meter worden aangebracht. “Stroomafwaarts, dus aan het hoogste punt van het tweede wachtbekken, is de dijk slechts een halve meter hoog.”
Ook aan ‘de plank’ komt een gelijkaardige dijk. “Die zal 2,58 meter hoog zijn.” Door een overloopsysteem zal vermeden worden dat het wachtbekken op andere plaatsen overlast creëert. “Wanneer een bekken volledig gevuld is, wordt alle aangevoerde water gewoon verder afgevoerd langs de beek. Dat is de situatie zoals die vandaag is. Uiteindelijk is er geen verschil tussen een beek zonder wachtbekken en een beek met een volledig gevuld wachtbekken.” Een precieze datum op de realisatie kleven, blijkt nog onmogelijk. “Eigenlijk zijn we nog in de fase van het pre-ontwerp.
Computermodellen tonen dat dit de beste en noodzakelijke oplossing is voor de overlast stroomafwaarts, maar de onderhandelingen over onteigeningen of erfdienstbaarheden moeten nog gestart worden.” In elk geval zal het bekken in Burst aan ‘de plank’ eerst tot stand komen. “In tegenstelling tot Borsbeke, waar het bekken een deel in de KMO-zone zou komen, betreft het in Burst overwegend weidegebied. Dat moet toelaten om sneller, wellicht in 2015, van start te gaan.”