Bouwheer en Open Vld-politicus Hedwig Redant ziet echter geen problemen. Deze week werd zwaar materieel ingezet om het perceel dat ingesloten ligt tussen Visser en de Beekstraat bouwrijp te maken. Een beetje voorbarig, want het openbaar onderzoek, waarbij bezwaren en opmerkingen kunnen worden ingediend vooraleer de gemeente een vergunning aflevert, loopt nog tot eind deze week. “Bij mij moet het vooruit gaan. Hoe sneller we starten, hoe minder tijd er verloren gaat”, reageert gemeenteraadslid Hedwig Redant die met zijn firma Mema bouwheer is.
De man is sinds kort eigenaar van alle landbouwgronden van aan het kruispunt van de Beekstraat met Visser tot aan het voetbalveld van KRC Bambrugge. Hij maakt zich ook helemaal geen zorgen over het afleveren van de gevraagde vergunning. “Er werd al een extra riolering aangebracht langs Visser en daardoor is het weiland nu voor het eerst in jaren droog komen te liggen”, vertelt hij. Schrik voor wateroverlast heeft de man evenmin.
“We zullen het deel van het perceel dat dichtst bij de beek ligt met tachtig centimeter ophogen. Aan de andere kant zullen we ongeveer dertig centimeter weggraven zodat het mooi effen ligt. Het water van op de bouwpercelen zal dus niet langer naar de beek, maar naar de andere kant lopen”, maakt Redant zich sterk. De buren zijn er echter niet gerust in. Zij dienen alvast verschillende bezwaarschriften in. “Die weide is nu een natuurlijk bufferbekken. Als ook dat water binnenkort rechtstreeks naar de beek loopt, staan we er goed voor”, klinkt het daar.
Schepen van ruimtelijke ordening Reinold De Vuyst (N-VA) begrijpt de bezorgdheid van de buurt. “De gronden liggen echter officieel in woongebied. Het enige wat wij kunnen doen is aandringen op het maximaal gebruik van waterdoorlopende materialen en voldoende grote waterputten. Voor het bouwen in de tweede bouwrij, waardoor er ook langs Visser een woning zou komen, moet voldaan worden aan een minimum bouwafstand van tien meter. Ik weet niet of dat mogelijk zal zijn”, klinkt het daar.
De Vuyst wijst er ook op dat de VMM nog een watertoets moet uitvoeren om te zien of de percelen wel bebouwbaar zijn. “Dat onderzoek is al gebeurd en op basis daarvan werd beslist dat ik een deel van het perceel niet mocht gebruiken. Dat werd dan ook uit de verkaveling gesloten”, reageert Hedwig Redant. De man heeft overigens nog meer plannen in Mere. “Aan de overzijde van deze verkaveling wil ik op de plaats van de oude boerderij nog zeven nieuwe woningen bouwen. Dat wordt een volgend project.”