Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Steenberg moet mooie speeltuin krijgenErpe-Mere - Kinderen en jongeren van Erpe-Mere zullen zich volgend jaar kunnen uitleven op een uitgebreidere speeltuin op het gemeentelijk domein Steenberg. Dat belooft jeugdschepen Johan Van Vaerenbergh. “Nu Pimboli naar hier gekomen is, wordt het dringend tijd om ook de infrastructuur mee te laten evolueren. Bovendien moeten we naar een totale oplossing gaan voor het aanbod van de kinderopvang”, vertelt de man.

Een veelgehoorde klacht van jonge gezinnen in Erpe-Mere is dat er veel te weinig plaats is om te spelen. “Voor een degelijke speeltuin moeten we verplicht uitwijken naar Herzele, Wanzele of Haaltert”, klinkt het bij heel wat jonge ouders. Een handicap waar men zich in Erpe-Mere pijnlijk bewust van is. “We hebben hier op Steenberg een prachtig domein, maar de speeltuigen zijn in het verleden te vaak her en der neergepoot waardoor er in bijna elke deelgemeente iets staat dat helaas weinig of niets voorstelt”, vertelt schepen Van Vaerenbergh. De man wil daarom een grondige inventaris maken van de bestaande speelinfrastructuur.

“In combinatie met een aantal nieuwe speeltuigen en diegene die nog in goede staat zijn en weinig gebruikt worden, moeten we hier op Steenberg vanaf de paasvakantie zeker ook een degelijkere centrale speeltuin kunnen realiseren”, klinkt het. Waar de speeltuigen precies zullen komen, is nog niet duidelijk. “Aan de cafetaria is plaats voor extra speeltuigen, maar er zijn hier op het domein nog veel andere geschikte plaatsen.” Ook aan het algemene jeugdaanbod wil Van Vaerenbergh sleutelen. “De problematiek die we met Pimboli gekend hebben, is jammer genoeg geen alleenstaand geval. We moeten dan ook dringend werk maken van een totale en integrale oplossing voor kinderopvang ter vervanging van het huidige gefragmenteerde aanbod waar een kat haar jongen niet in terug vindt.”

Er is nochtans een vrij uitgebreid jeugdaanbod in Erpe-Mere. Heel wat jeugdbewegingen zijn er actief, de gemeente organiseert het knutselatelier Kladder, er is de voor- en naschoolse opvang Pimboli, de swap- en grabbelpas van de jeugddienst, de sportkampen door de sportdienst en het gemeentelijk speelplein Tweeper. “Klopt, maar die zaken moeten beter op elkaar afgestemd worden. Enerzijds organisatorisch en anderzijds qua aanbod. Veel ouders en grootouders hebben nood aan opvang omdat ze moeten werken, maar hebben geen zicht op het totale aanbod dat er is en dat vaak niet te combineren is.”

Om daaraan te verhelpen wil Van Vaerenbergh een centrale website bouwen die aan de gemeentelijke website gekoppeld wordt. “Bedoeling is dat daar alle informatie en data te vinden zijn waarop welk opvanginitiatief al dan niet beschikbaar is. Ik ben er vast van overtuigd dat dit een hele hulp zal zijn.” Het centraal brengen van de verschillende initiatieven blijkt een ander paar mouwen. “Voorlopig zijn we beperkt qua infrastructuur waardoor de meeste initiatieven moeten blijven waar ze nu al georganiseerd worden, maar misschien komt daar op termijn wel verandering in”, klinkt het veelbelovend.

;