“We staan er telkens opnieuw versteld van hoe hardvochtig mensen kunnen zijn. De meeste kittens die we hier opvangen werden gewoon ergens achtergelaten. Zo werden we al verwittigd voor kleine katjes die achtergelaten werden op kerkhoven, in dichtgeknoopte dozen langs een wandelpad, langs de spoorweg en aan kinderopvang De Pagadder. Op twee plaatsen ging het zelfs om katjes die nog zoogden en dus echt op het nippertje aan de dood ontsnapt zijn”, vertelt Linda. De kittens werden daarom met de papfles groot gebracht. “Een zware belasting. Dagenlang elke nacht twee keer opstaan om zo een nest van vijf poesjes het flesje te geven kruipt niet in je koude kleren.” Nestjes van zwerfkatten worden ook veelvuldig gemeld.
“In die gevallen proberen we moeder en kittens te vangen. Na verzorging proberen we voor de jonge katjes adoptiegezinnen te vinden. De moederkat wordt gesteriliseerd.” Door de inspanningen van de twee dames werd zonder twijfel al een sneeuwbaleffect van nieuwe zwerfkatten vermeden. “Hoe meer loslopende zwerfkatten, hoe meer nieuwe nesten er komen. Daarom proberen we het probleem aan de basis aan te pakken. Als je weet dat een moederkat tot acht kittens per jaar krijgt, begrijp je ook waarom we het zo belangrijk vinden dat mensen hun katten laten steriliseren. Briefjes voor ‘gratis poesjes’ doen dan ook onze tenen krullen. Een kat die verkeerd terecht komt, krijgt direct een enorm nageslacht.”
De huiselijke aanpak van het PoesPas-asiel is intussen ook de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid niet ontgaan. “Voor de recente actie ‘kies voor het asiel’ heeft men ons nog gecontacteerd.” Die actie, die mensen oproept te kiezen voor een kat van het asiel in plaats van een kat van de buren wordt door PoesPas volledig onderschreven. “Een katje uit het asiel is gesteriliseerd, ontwormd, ontvlooid en gevaccineerd. Dat zijn kosten die je anders ook moet maken, maar een asielkat is bovendien gechipt wat toch wel een mooie extra is”, vertelt Christine. Ook bij PoesPas, intussen goed voor drie afzonderlijke opvanggezinnen, zijn nog kittens te vinden die nog op zoek zijn naar een nieuwe thuis.
“Opvallend genoeg blijken vooral de zwarte en zwart-witte kittens minst gegeerd. Geen idee of bijgeloof een rol speelt om zwarte katjes te mijden, maar die diertjes zijn minstens even lief.” Linda en Kristine blijven in elk geval met goeie moed strijden en vechten voor zwerfkatten in Erpe-Mere en Haaltert. “Het is een enorm werk en we hadden het eerlijk gezegd serieus onderschat en we zijn nog maar half weg. Na de zomer volgt alweer een nieuwe lichting en we zouden ons asiel graag blijven combineren met uit werken gaan terwijl we liefst ook bijbouwen vermijden”, lachen ze. Meer info over PoesPas bij Linda (0478/77.05.17) en Kristine (0474/53.37.22), of via www.facebook.com/poespashaaltertenerpemere.