“Het was zonde om al dat eten dat eigenlijk niet slecht was, gewoon weg te gooien”, vertellen Lut en Elsje. Daarom vriezen ze elke avond de broden en vleesproducten in die normaal in de vuilniscontainer belandden. “Een kleine moeite die voor veel mensen een groot verschil maakt”, vult winkelverantwoordelijke Yves Bogaert aan. “Dat gaat wekelijks om een 100-tal broden, 25 kilogram vlees en vis, en nog een grote hoeveelheid zuivelproducten ter waarde van ongeveer 1.250 euro.” Een totaal bedrag op het geschonken voedsel plaatsen blijkt onmogelijk.
“We hebben er eigenlijk geen idee van, maar het zal op maandbasis wellicht wel de moeite zijn.” Vrijwilligers van Mensen helpen Mensen komen tweemaal per week de voedingswaren ophalen. “Wij voeren dat meteen naar Kamiel waar het direct terug de vriezer in gaat”, vertellen Johan en Gracienne. “Op die manier hebben mensen die het minder breed hebben er ook iets aan en doordat het meteen ingevroren wordt, mankeert er ook niets aan dit eten. Het moet alleen zo snel mogelijk verwerkt of gebruikt worden.”
Bij Carrefour benadrukt men wel dat het schenken van eten enkel kan gebeuren aan organisaties. “Een groot aantal van onze winkels werkt samen met de voedselbanken en wij vinden het heel positief dat ook zelfstandige franchisehouders in dat verhaal stappen. Het is echter niet zo dat mensen aan onze winkels vervallen producten kunnen komen ophalen. Wij schenken bijna vervallen waren of producten met licht beschadigde verpakkingen rechtstreeks aan organisaties die voor de verdere bedeling zorgen,” vertelt perswoordvoerder Vera Vermeeren van Carrefour.