Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Erpe - Bewoners van de omgeving van Krevelhoek, Putstraat en Bossestraat in Erpe werden ingelicht over de grootschalige rioleringswerken die er op til zijn. Naast de aanleg van afzonderlijke afvoerbuizen voor afval- en hemelwater door Aquario, zal Aquafin er ingrijpende werken uitvoeren om het talrijke regenwater van de hoger gelegen velden naast de Hoogstraat en Leedsesteenweg beter af te voeren. Totale kostprijs van het project bedraagt 1,8 miljoen euro.

Dat het regenwater van de velden tussen de Krevelhoek en de Hoogstraat in Lede en Leedsesteenweg in Erpe bij hevige regen de tuinen in en de steenweg op stroomt zou na de werken tot het verleden moeten behoren. Achter de huizen langs de steenweg, tussen de Erpseweg en de Putstraat, zal een nieuwe gracht gegraven worden. Die zal het water naar een nieuw bufferbekken met een capaciteit van 660 kubieke meter aan Hoeksken brengen. "Dat moet volstaan om al het water op te vangen van een zware regenbui die maar eens om de vijf jaar voorkomt en zal een oplossing geven voor de wateroverlast in de buurt van de Boskouterbeek", klinkt het bij Aquafin.

De overloop van dit bufferbekken geeft uit op de Krombeek en zal langs daar onder de steenweg door in de officiële beek tegenover de Kleine Steenweg verder afgevoerd worden. Daarnaast zal Aquario een gescheiden riolering aanleggen voor afval- en regenwater in de Krevelhoek, Bossestraat, Putstraat en Hoeksken. Goed voor het zuiveren van het afvalwater van 318 inwoners. Eenvoudig worden de werken echter niet. "Omdat het om vrij smalle straten gaat, wordt dat een hele opgave. Ook de aanwezigheid van een hoofddrinkwaterleiding langs de Krevelhoek maakt het er niet eenvoudiger op." Bedoeling is dat de straten er na de werken heel wat beter uit zien.

De Krevelhoek, die er vrij slecht bij ligt, wordt aangelegd in asfalt en verbreed van 2,70 meter tot 3,60 meter. Achter de firma Arboral wordt een uitwijkstrook voorzien zodat vrachtwagens kunnen gekruist worden. Naast de weg wordt aan beide zijden een voetpad van 1,32 meter gelegd in betonnen straatstenen. Die stenen zullen de volledige weg vormen van Hoeksken. "Omdat die straat met een breedte van 4 meter te smal is, zullen we ze aanleggen als woonerf zonder afzonderlijk voet- en fietspad", klinkt het nog. De bestaande grachten zullen zo veel mogelijk gebruikt worden voor de afvoer van het regenwater. Daarvoor zullen die uitgediept, met houten schotten en palen verstevigd en de doorsteken hersteld worden.

De Bossestraat blijft na de werken 5,40 meter breed met een dubbel voetpad van 1,50 meter. Ook de inwoners moeten een inspanning doen. Zij zijn verplicht op hun eigendom het regen- en afvalwater te splitsen. "Daarvoor komt een afkoppelingsdeskundige langs om te bestuderen wat mogelijk is. Voor de eigenlijke werken kan men rekenen op een subsidie van maximum 500 euro." De precieze startdatum van de werken, die bijna een jaar zullen duren is nog niet gekend. “Vermoedelijk in de loop van 2014. Dan zullen we een nieuwe infovergadering organiseren.”

;