Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Foto: Leo ScheerlinckVlekkem - Onder ruime belangstelling van pers en publiek, ongeveer vijftig dorpelingen woonden het spektakel bij, werd gisteren de gerestaureerde en opnieuw vergulde bol met kerkhaan teruggeplaatst op de Sint-Lambertuskerk. Het was een hele eer voor de gemeenschap, niet in het minst voor pastoor E. De Baets en kersvers voorzitter van de kerkraad Christiaan Van Den Steen en de firma Vanquaille de windhaan en bol opnieuw hoog en droog op de kerktoren te bevestigen. In de bol werd een oorkonde met datum, de namen van de pastoor en de leden van de kerkraad en de naam van de firma die de werken uitvoerde, ingesloten. Onder een stralend zonnetje - wie had daar voor gezorgd - en bij luid applaus van het publiek werd de klus in geen tijd geklaard. De Vlekkemse haan, op een hoogte van 45 meter, kijkt opnieuw uit over de kleine landelijke gemeente en wijst de windrichting aan.

Foto: Leo ScheerlinckDat dit evenement zoveel belangstelling trok, is niet verwonderlijk. Vlekkem, de landelijke en kleinste deelgemeente van Erpe-Mere, ligt wat verscholen. Geen enkele grote weg doorkruist het uitgenomen de autosnelweg E40 Brussel-Oostende die het dorp in twee splijt. Als er dan al eens iets gebeurd loopt het nieuws als een lopend vuurtje verder. Op de slotdag van de paasvakantie  konden ook heel wat jongeren het gebeuren meemaken.

Volgens Jan Vanquaille, van de gelijknamige firma uit Gavere gespecialiseerd in torenwerken, zou het tot 50 jaar kunnen duren alvorens een nieuwe restauratie van de kerkhaan en bol zich opdringt. Gelukkig valt de kerk onder monumentenzorg en wordt een drie jaarlijks rapport afgeleverd waarin de staat van kerk en toren nauwkeurig geëvalueerd worden. Zo kunnen nodige herstellingen snel aangepakt worden. Ook het gemeentebestuur van Erpe-Mere erkent de historische waarde van de kerk in Vlekkem en maakt dan ook de nodige kredieten vrij.

;