Voor zeven bedrijven en acht sportverenigingen is die zonevreemdheid een groot probleem. Omdat ze zonevreemd zijn, kunnen ze geen hernieuwde milieuvergunningen krijgen. Om daaraan iets te doen liet de gemeente Erpe-Mere twee ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) opmaken. Eentje voor de zonevreemde bedrijven: Aluminium en PVC Van Den Bossche in de Windmolenstraat in Vlekkem, Garage Troch langs de Gentsesteenweg in Erpe, isolatiematerialen ISO-STAR in de Kuilstraat en tegels Van Den Eeckhaut in de Impestraat in Erondegem, tuincentrum Goessens langs Opaaigem, garage De Vleesschouwer op de hoek van de Kortemunt met de Langemunt en bouwmaterialen Danckaert in de Stationsstraat in Aaigem.
“Door de extra regelgeving dienen we nu per bedrijf een extra screeningsnota te laten opmaken. Dat kost ons 632 euro per bedrijf”, vertelt schepen De Lat. Dat is ook het geval voor een aantal zonevreemde recreatieterreinen zoals de voetbalterreinen van het voormalige ErpErondegem langs de Gentsesteenweg in Erpe, van Olympic Burst langs de Oudendijk, van KRC Bambrugge langs de Lindekouter en van FC Mere op Edixvelde.
Ook het oefenterrein van ruiterclub Levade op Edixvelde, de tennisterreinen van Sportina Erpe langs de Rooseveltlaan, het sportterrein van jeugdhuis Dido aan de Oudenaardsesteenweg en de visvijver van de Meerse Lijnvissers in de Biezeputstraat zijn betrokken. “Het is droef dat wij voortdurend moeten extra betalen voor zaken waar we niets mee te maken hebben en waardoor de bestaansonzekerheid van alle betrokken verlengd wordt, maar we hebben helaas geen andere keuze”, besluit De Lat.