De nieuwe meerderheid van CD&V en N-VA in Erpe-Mere wil duidelijk vooruit en dat was al te merken tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar. Nog voor de nieuwe raadsleden hun zitjes konden innemen, stond de goedkeuring van maar liefst 24 belastingen op de agenda. Onafhankelijk gemeenteraadslid Gerda Van Steenberge (ex-VB) kondigde meteen aan niet mee te stemmen. “Ik vind het niet gepast dat ik meestem voor de belastingen van de komende zes jaar aangezien ik niet verkozen ben”, stelde ze. Dat standpunt werd gedeeld door haar ex-partijgenoten die eveneens de gemeenteraad verlieten. Sp.a-gemeenteraadslid Anja Vanrobaeys wou evenmin de belastingen goedkeuren.
“Ik onthou me om principiële redenen, want deze beslissingen komen de nieuwe gemeenteraad toe.” De hardste kritiek kwam echter van gewezen coalitiepartner Open Vld. “De kracht van verandering zit hem duidelijk in het doorvoeren van belastingsverhogingen, iets wat onze partij tijdens de kiescampagne beloofde te voorkomen. Ook CD&V beloofde het behoud van belastingsdruk, geen pestbelastingen en eerlijke aanslagvoeten. Helaas voor onze inwoners en KMO’s breken jullie meteen die belofte. Bovendien is er nog geen budget en is er binnen vijftien dagen een nieuwe gemeenteraad die door de kiezer gemandateerd werd”, stelde fractieleider Maggie Van Impe.
Ze stelde daarom voor alle belastingen later te behandelen, maar CD&V en N-VA, gesteund door Open Vld schepen Etienne Beerens en met onthouding van schepen Marc De Lat, eveneens Open Vld, werden die argumenten van tafel geveegd. Het resultaat is dat de inwoners van Erpe-Mere nu al weten welke extra belastingen ze vanaf volgend jaar kunnen verwachten. Zo verdubbelt het tarief voor hinderlijke inrichtingen op de weg van 50 naar 100 euro, moeten bedrijven voortaan geen 12,50 euro maar 25 euro per wegwijzer naar hun zaak betalen, verdubbelt de belasting op tweede verblijven tot 400 euro per jaar “om valse tweede verblijven te ontmoedigen” en wordt het tarief van administratieve dossiers verhoogd van 74,50 naar 100 euro. Ook trouwen wordt duurder.
Voortaan betaalt men 100 euro voor de plechtigheid, een stijging van 25 euro (+ 33%), en 25 euro voor het trouwboekje. Huwen op vrijdag tussen 17.30 en 19.30 uur blijft wel gratis. Foorkramers worden evenmin ontzien. Hun minimum dagtarief stijgt van 5 naar 10 euro en het tarief per vierkante meter klimt van 0,25 euro per dag naar 0,35 euro per dag (+ 40%). Voor het aanleggen van een voetpad betalen de aanliggende bewoners voortaan 50 euro per vierkante meter. Een stijging met 33%. Ook de tarieven van de begraafplaatsen worden licht verhoogd. Burgemeester Hugo De Waele en schepen van financiën Johan Van Vaerenbergh, beiden CD&V, willen het echter niet hebben over belastingsverhogingen.
“Dit zijn geen verhogingen, maar aanpassingen in functie van de kostprijs voor onze gemeente door bijvoorbeeld de inzet van personeel. Een raming van alle meeropbrengsten door deze wijzigingen toont ons dat de extra inkomsten hooguit 20.000 euro zullen bedragen. Uiteindelijk blijven de echte belastingen zoals de aanvullende belasting op de personenbelasting ongewijzigd op 7% en dus bij de goedkopere in de regio. Dat is ook het geval met 1.200 opcentiemen op de onroerende voorheffing”, klonk het na afloop van de stemmingen.